V Rusku se srazily stíhačky. Spadly na obytný dům

kf
16. 8. 2009 15:35
Jeden mrtvý pilot, pravděpodobně i civilní oběti
Foto: Reuters

Moskva (ČTK, AP, BBC) -  Při nácviku na oslnivou leteckou show u Moskvy se srazily dvě stíhačky Su-27.

Agentura AP informovala o tom, ze jedno z letadel se zřítilo na obytný dům asi 5 kilometrů od letiště Žukovo.

Informace v ruské televizi NTV potvrdil mluvčí vzdušných sil podplukovník Vladimír Drik. Příčinu neštěstí zkoumají vyšetřovatelé.

Podle ruských médií jeden z pilotů přišel o život, druhý se stihnul katapultovat.

Původně zprávy mluvily o tom, že přežili oba piloti. Nejasný je osud třetího pilota, o jehož stavu se prozatím mlží. Zprávy z jednotlivých zdrojů se rozcházejí.

RIA-Novosti rovněž uvedla, že při pádu jedné stíhačky na dům nedaleko letiště byla vážně zraněna jedna žena. Nelze také ani vyloučit, že zranění utrpěli ještě nejméně čtyři další lidé.

Ruské vojenské letectvo postihla v posledních měsících série nehod. Po dvou haváriích během pouhých tří dní zakázali experti počátkem letošního roku vzlety celé letky strojů Su-24.

Foto: archiv

Stíhací letouny Su-27, jež se zřítily u Žukova, byly součástí elitní skupiny ruského vojenského letectva, pojmenované Ruští rekové.

Tato skupina měla předvést své umění při akrobatickém letu u příležitosti prestižního mezinárodního veletrhu MAKS 2009 v Moskvě, jehož devátý ročník začíná v úterý. Ten se koná každé dva roky a je největším veletrhem s leteckou a vojenskou technikou v Rusku.
 
Na veletrh je dosud přihlášeno 135 zahraničních firem například z USA, Německa, Kanady a Francie. Zúčastní se i Česko, jehož expozice bude mít rozlohu 120 čtverečních metrů a bude v ní vystavovat 12 českých firem.

 

Právě se děje

Další zprávy