Video na YouTube "věští" muslimskou Evropu do 20 let

Naďa Straková, Lucie Kalivodová
16. 8. 2009 9:04
Autoři videa pracují s vlastními statistikami bez udání zdroje, tvrdí analytik BBC
Foto: Reuters

Londýn - Novým hitem na YouTube je video, které hrozí, že za pár desítek let bude v Evropě žít více muslimů než nemuslimů.  

Sedmiapůlminutový šot, který zhlédlo více než 10 milionů lidí, přináší bilanci evropské "muslimské demografie". Podle videa se za dvacet let počet muslimů na "starém" kontinentě zdvojnásobí z 52 na 104 milionů osob.

Korespondent britské stanice BBC Richard Knight však zpochybňuje fakta, která autoři reportáže předkládají bez jakéhokoli udání zdroje či ověření.   

Video například tvrdí, že ve Francii tvoří 30 procent lidí ve věku do dvaceti let muslimové, přičemž procento narozených dětí v muslimských rodinách údajně rapidně roste. Autoři šotu mají také za to, že za dalších 39 let bude "země galského kohouta" muslimskou republikou.

Největší mešita v Německu. Duisburg.
Největší mešita v Německu. Duisburg. | Foto: Reuters

Reportéři dále uvádějí, že na průměrnou francouzskou rodinu připadne 1,8 dítěte, přičemž na muslimskou rodinu žijící ve Francii 8,1 dětí. K těmto číslům ale neexistuje žádný relevantní zdroj, neboť francouzská vláda nesbírá v souladu s francouzskou ústavou data o náboženském vyznání obyvatel. Proto není možné zjistit, kolik se ve Francii rodí muslimů, křesťanů či ateistů.

Británie je na tom podle "video-poselství" obdobně.

Navíc žádná ze zemí na celém světě nemá tak vysokou porodnost a pro Alžírsko i Maroko, ze kterých putuje do Francie nejvíce muslimů, připadá na jednu rodinu 2,38 dětí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Video dále tvrdí, že za devadesát procent evropského populačního růstu od roku 1990 může muslimské přistěhovalectví. Pravdou sice je, že imigrace je hlavním motorem růstu evropské populace a že v některých letech tento podíl činil až 90 procent. To se ale týká všech přistěhovalců, nejen muslimů.

Podobně i ostatní ve videu zmiňované statistiky nejen neuvádějí zdroj, ale ani se zjevně neopírají o relevantní údaje.

Typickým příkladem je případ Nizozemí. Autoři ve videu tvrdí, že v této šestnáctimilionové zemi se polovina dětí rodí v muslimských rodinách. Podle Nizozemského statistického úřadu ale lidé muslimského vyznání v zemi tvoří pouze 5 procent.

To by znamenalo, že aby nizozemské muslimky stihly odrodit polovinu dětí, které se v zemi ročně narodí (zhruba 160 000), jak tvrdí video, musely by rodit 14krát více než jejich nemuslimské sousedky. A to podle analytika BBC není v lidských silách.

 

Právě se děje

Další zprávy