Slovensko má státní smutek. Vyšetřování výbuchu začalo

Zahraničí Zahraničí, Aktuálne.sk
12. 8. 2009 6:38
Zácharanáři pátrají po posledních dvou tělech horníků
Foto: Reuters

Handlová - Na dnešek slovenská vláda vyhlásila den státního smutku kvůli tragédii na dole v Handlové. Začal v osm hodin ráno a potrvá dvanáct hodin.

Vlajky budou dnes spuštěné na půl žerdi, a to i na slovenských zastupitelských úřadech v zahraničí. Televizní stanice nebudou vysílat zábavné pořady.

Záchranáři dosud našli těla osmnácti z dvaceti zavalených horníků. Po zbylých čtyřech stále pátrají.

Zároveň se rozjelo vyšetřování pondělní tragédie. Vedou jej odděleně policie i Obvodní báňský úřad v Prievidzy. Premiér Robert Fico se nebrání ani pomoci odborníků ze zahraničí.

"Shromažďuje se základní dokumentace. Jaké byly příkazy, hlášení. Pak přijde na řadu vyslýchání svědků," řekl ředitel báňského úřadu v Prievidzi Bohuš Sliacky.

Jako svědci budou předvoláni horníci, kteří přežili tlakovou vlnu a také záchranáři.

Městečko Handlová mělo zhruba za měsíc oslavit sté výročí zahájení průmyslové těžby uhlí. Teď se ale samozřejmě vše změnilo. Lidé v Handlové se nyní především snaží najít ostatky svých kamarádů, otců a manželů, kteří zahynuli.

"Teď mi jde především o to dostat ven naše kamarády a kolegy a důstojně se s nimi rozloučit," uvedl pro Aktuálne.sk primátor města Rudolf Podoba.

Krátce předtím vydal pokyn ke zrušení oslav Dne horníků, které se měly uskutečnit první víkend v září.

Sám Podoba zasvětil svůj život hornické profesi.  Do funkce primátora odcházel z postu šéfa handlovských dolů. Podle něj nikdo v Handlové bezpečnost nepodcenil.

"Vždy najdeme nějaké mezery. Něco, co jsme ještě mohli udělat navíc. Důležité ale je, zda jsme vykonané věci udělali zodpovědně," řekl primátor.

Foto: Aktuálně.cz

Systém bezpečnostních opatření v Handlové označil primátor za moderní a dokonalý.

"Hoření uhlí, jaké se odehrálo v pondělí, je prý běžné. "Způsobuje to konzistence uhlí. Problémy se vyskytnou vždy. Někdy větší, někdy menší," dodal.

Region se podle něj bez těžby neobejde. I místní lidé a vysloužilí horníci tvrdí, že jediné podniky, které tady kromě dolů fungují, jsou hospody.

"Likvidace dolů by to tady proměnila v hladovou dolinu," říká primátor Podoba.

Hornictví tady zaměstnává 4200 lidí, další profese jsou na existenci dolů závislé nepřímo. Zásoby uhlí v regionu se odhadují do roku 2030, přímo v Handlové jen do roku 2017.

 

 

Právě se děje

Další zprávy