Slovenská policie rozehnala protiromský pochod radikálů

Aktuálne.sk
8. 8. 2009 18:44
Na východ Slovenska přijeli extremisté z Dělnické strany i z Maďarska
Foto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Šarišské Michaľany - Těžkooděnci rozehnali pochod zhruba dvou set slovenských neonacistů, kteří se sjeli do Šaryšských Michaľan na východě země. Radikály přijeli podpořit i členové české Dělnické strany a maďarští nacionalisté.

Demonstrace měla být reakcí na útok dvou mladých Romů, kteří minulý týden brutálně zbili do bezvědomí tamního fotbalového činovníka. Ten se je snažil vyhnat z místního hřiště. V nemocnici následně - navzdory snahám lékařů - přišel o zraněné oko.

Účastníci se začali do Šarišských Michaľan sjíždět už před polednem. Starosta obce Jozef Brendza požádal policii, aby nasměrovala demonstranty na fotbalový stadion, protože původně ohlášené místo setkání před obecním úřadem patří mezi kulturní památky. Samotná akce začala kolem půl třetí.

Bitvu o stadion rozhodlo vodní dělo

Nacionalisté nejprve pokojně čekali na stadionu na příchod bývalého vůdce zakázané Slovenskej pospolitosti Mariána Kotlebu, poté se přesunuli na nedalekou silnici, odkud chtěli vyrazit na pochod obcí.

V tom jim však zabránili policejní těžkooděnci, kteří se je snažili zatlačit zpět na stadion. Proti tomu začali protestovat nejen samotní účastníci akce, ale i mnozí z místních obyvatel. Situace se uklidnila až poté, co rozvášněnému davu domluvil sám Kotleba.

Ten posléze pronesl plamenný projev, v němž poukázal na údajnou nečinnost vlády Roberta Fica, která na Romy "vynakládá těžké miliony, ale na druhé straně od nich nevyžaduje, aby dodržovali platné zákony tak, jako ostatní lidé".

"Cílem shromáždění je snaha upozornit na cigánský teror," hřímal.

Starosta radikály asi po hodině vyzval, aby se rozešli. Neúspěšně. Poté zasáhli policisté. Zadrželi Kotlebu a další dva vůdce Pospolitosti. Za pomoci Štítů a obušků poté z prostoru stadionu vytlačili i všechny místní, které sem podle slovenských serverů přilákala především otevřená hospoda.

Kordon policistů směřoval demonstranty do centra obce. Proti ochráncům pořádku ovšem začaly létat kameny, a tak přišlo na řadu i vodní dělo. K další větší potyčce došlo před místními potravinami.

 

Právě se děje

Další zprávy