Svobodní chtějí k Rakousku připojit část Itálie

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
9. 8. 2009 23:05
FPÖ žádá referendum o jednotném Tyrolsku
Jihotyrolské Dolomity. Podle rakouských Svobodných patří Rakousku.
Jihotyrolské Dolomity. Podle rakouských Svobodných patří Rakousku. | Foto: Aktuálně.cz

Vídeň - Do roku 1918 patřilo Rakušanům. Pak obsadili Jižní Tyrolsko Italové. A protože Rakousko-Uhersko prohrálo První světovou válku, území kolem Bolzana už jim zůstalo.

Část Rakušanů se ale s "poitalštěním" Tyrol nikdy nesmířila. Strana Svobodných (FPÖ) teď požaduje, aby se Řím svého nejsevernějšího regionu vzdal.

Jihotyrolskou kartu vytáhl muž, který je nejvýše postaveným zástupcem FPÖ v rakouské politice: místopředseda parlamentu Martin Graf. "Jižní Tyrolsko je část Tyrolska jako takového," řekl novinářům. "Jen je momentálně italským teritoriem."

V oblasti italsky zvané Alto Adige tvoří německy mluvící obyvatelstvo většinu. Italsky tu hovoří 25 procent obyvatel, německy 64 procent. Podle Martina Grafa by se tu proto mělo co nejdříve konat referendum.

"Věřím v sebeurčení národů," uvedl kontroverzní politik. "Je načase zeptat se lidí, zda chtějí jednotné Tyrolsko."

Vzpomínání na boj za nezávislost

Dohadování o Jižní Tyrolsko neplní stránky novin poprvé. Na letošek připadá výročí boje Tyrolanů za nezávislost na Francouzích a Bavorech, a tak o sobě separatisté dávají nahlas vědět.

Už v lednu pohrozil italský ministr Roberto Calderoli, že Bolzano kvůli separatismu přijde o peníze z daní.

O dva měsíce později pak odštěpenecké hnutí zorganizovalo protesty, během nichž zhruba 3500 lidí požadovalo odstranění všech pomníků z dob fašismu v oblasti Alto Adige. Jsou symbolem nespravedlivé italské nadvlády nad Jižním Tyrolskem, tvrdili.

Předvolební kampaň FPÖ v roce 2008 vsadila hlavně na kritiku nepřizpůsobivých přistěhovalců.
Předvolební kampaň FPÖ v roce 2008 vsadila hlavně na kritiku nepřizpůsobivých přistěhovalců. | Foto: Reuters

Spor mezi státy? Nikoliv

Volání po referendu se ale tentokrát neozývá z Bolzana, nýbrž ze sousedního Rakouska. A ještě k tomu z úst vysoce postaveného představitele státu.

Přesto - spor o jižní část Tyrol není sporem mezi dvěma státy. Vídeň Alto Adige nechce, italská i rakouská vláda stojí na stejné straně barikády.

Výroky Martina Grafa a jeho FPÖ jako provokaci odsoudily strany napříč politickým spektrem. Lidovci (ÖVP), socialisté (SPÖ) i Zelení se teď mezi sebou dohadují, zda by místopředsedu parlamentu neměli donutit k rezignaci.

"Odtržení Alto Adige nebude pro Itálii nikdy na pořadu dne," řekl italský ministr zahraničí, někdejší eurokomisař Franco Frattini. "A jak víme, nikdy nebude tématem ani pro Rakousko."

Jih Tyrol do Rakouska nechce

Výčet paradoxů kolem sjednocení Tyrol tím ale rozhodně nekončí. Pokud by totiž FPÖ uspěla a k referendu skutečně došlo, zastánci připojení k Rakousku by na severu Itálie prohráli.

V oblasti Alto Adige tvoří německy mluvící obyvatelstvo většinu. Německy tu hovoří skoro dvě třetiny lidí.
V oblasti Alto Adige tvoří německy mluvící obyvatelstvo většinu. Německy tu hovoří skoro dvě třetiny lidí. | Foto: Joachim Chwaszcza

"Jestliže byste se dnes nebo zítra zdejších lidí zeptali, zda jsou spokojeni se současnou situací, nebo zda chtějí raději posunout hranice, 70 procent z nich by řeklo, že se takhle mají dobře a že je všechno v pořádku," řekl v rozhovoru pro deník Der Standard Luis Durnwalder, hejtman oblasti Alto Adige.

A důvod? "Máme rozsáhlou autonomii, která je mnohem větší než autonomie jednotlivých rakouských spolkových zemí," vysvětlil v Bolzanu mimořádně oblíbený Durnwalder. "Krom toho máme nejvyšší HDP z celé Itálie a nejnižší nezaměstnanost."

Díky dohodám mezi Rakušany a Italy se v Jižním Tyrolsku důsledně dodržuje takzvaný proporční systém. Místa ve státní správě, ale třeba i sociální byty se tu rozdělují podle toho, kdo patří k jakému etniku. To proto, aby se neopakovala doba, kdy byly všechny důležité úřady výhradně v rukou italsky mluvícího obyvatelstva.

 

Právě se děje

Další zprávy