Virus HIV se na lidi přenáší i od goril, zjistili vědci

Roman Gazdík
3. 8. 2009 10:50
První případ nového typu viru byl objeven ve Francii
Benefiční akce Reuters
Benefiční akce Reuters | Foto: Reuters

Paříž - Francouzským lékařům se podařil důležitý objev. Zjistili, že se lidská populace nakazila virem HIV způsobujícím AIDS nejen od šimpanzů a kočkodanovitých mangabejů, ale také od goril.

Nový typ viru byl zatím identifikován pouze u jedné pacientky, lékaři však očekávají další případy. Informoval o tom časopis Nature Medicine.

Virus HIV byl u lidí poprvé diagnostikován v osmdesátých letech. Jeho příbuzného SIV (syndrom snížené imunity opic) lze identifikovat u více než 40 afrických primátů.

Dosud se však předpokládalo, že lidská mutace přišla pouze od šimpanzů (typ HIV-1), pravděpodobně skrze infikované opičí maso, a mangabejů bělokrkých (vzácnější HIV-2), kteří byli Afričany chováni jako mazlíčci.

Poprvé se lidé zřejmě nakazili v třicátých letech minulého století v Demokratické republice Kongo (dříve Zaire).

Francouzským lékařům z Národního střediska pro výzkum snížené lidské imunity v Rouenu se však nyní podařilo objevit nový typ viru HIV-1. Vědci jej zatím nazvali podtypem P. Dále existují podtypy O, N a M, za celosvětovou epidemii je zodpovědný poslední z nich.

Nový virus byl identifikován u dvaašedesátileté Kameruňanky, která žije v Paříži. Analýza ukázala, že její typ je bližší gorilímu SIV než lidskému HIV-1 pocházejícímu z šimpanzů.

Problémem je, že virus SIV byl u goril objeven teprve nedávno a vědci zatím nemají dostatek vzorků, aby mohli zmapovat, jak dlouho se už jeho lidská varianta mezi populací vyskytuje.

Infikovaná žena žila dříve v částečně urbanizované zóně v Kamerunu a nikdy nepřišla do kontaktu s gorilami ani s gorilím masem. Nakazila se tedy zřejmě od člověka.

"Je to ukázka toho, že evoluce HIV je pokračující proces," řekl televizi BBC spoluautor studie David Robertson. "Virus může skákat z jednoho druhu na druhý, z primáta na primáta, a to se týká i nás. Patogeny s námi byly miliony let a běžně se přenášely z druhu na druh."

Podle Robertsona se však lidé nemusí obávat, že by nový podtyp mohl stát za dalším masivním šířením epidemie. Stávající léky by podle něj měly mít stejný účinek jako na ostatní podtypy.

 

Právě se děje

Další zprávy