Vědci našli skladby malého Mozarta, ještě neuměl psát

CNN, sim
3. 8. 2009 8:01
Klavírní skladby za malého chlapce zapsal jeho otec Leopold

Salzburk - Svět vážné hudby má senzační objev. Badatelům se podařilo najít dvě dosud neznámé skladby, které komponoval Wolfgang Amadeus Mozart.

A to v době, kdy ještě hudbu, kterou skládal, ani sám neuměl zapsat: o zaznamenání se postaral otec Leopold.

Jak uvedla CNN, jde o dvě klavírní skladby. Koncert v G a předehru v G. Obě kompozice ležely roky v archivech Mozartovy nadace v Salzburku s označením "anonymní práce".

Nyní však ředitel výzkumu nadace Ulrich Leisinger vystoupil s expertizou, podle níž jde o skutečné dílo mladého Mozarta.

Leisinger analyzoval partitury a zjistil několik věcí. Jednak že byly vložené do desek patřících Mozartovu otci, které muž využíval při hudebním vzdělávání a cvičení malého Wolfganga a jeho sestry.

Písmo patří Mozartovi seniorovi, ovšem dodatečné poznámky už jsou psány rukou W. A. Mozarta.

Wolfgang Amadeus Mozart na portrétu Barbary Kraft objednaném v roce 1819, tedy dlouho po jeho smrti. Přesto je užíván na "mozartovských" předmětech jako jeho oficiální tvář.
Wolfgang Amadeus Mozart na portrétu Barbary Kraft objednaném v roce 1819, tedy dlouho po jeho smrti. Přesto je užíván na "mozartovských" předmětech jako jeho oficiální tvář. | Foto: Wikipedia

"Nadto neodpovídají ani kompoziční styl, ani zbrkle psané korektury způsobu, jakým komponoval Leopold Mozart," uvedl Leisinger. "To nás opravňuje tvrdit, že skladby skutečně složil mladý Mozart v době, kdy ještě neuměl zapisovat noty. Zapsal je tedy jeho otec podle toho, jak chlapec hrál na svém fortepianu."

Přirovnal to k současnosti: I dnešní rodiče, pokud jejich děti mají před sebou první recitál, chtějí mít hru natočenou na videu či DVD, aby slavnostní moment uchovali. "Myslím, že přesně to chtěl i Mozartův otec. Chlapec ještě neuměl zapisovat hudbu, ale jistě už uměl hrát. Ten záznam je obdobou rodinných fotografií či videoalba."

Wolfgang Amadeus Mozart se narodil v roce 1756, z historických pramenů je zjevné, že komponovat začal ve svých pěti letech. Do své předčasné smrti v roce 1791 složil více než 600 skladeb.

 

Právě se děje

Další zprávy