Britští úředníci budou muset twitterovat s veřejností

Lucie Kalivodová
30. 7. 2009 20:41
Dvacetistránkový návod na využívání mikroblogové služby obsahuje přes pět tisíc slov
Downing Street na Twitteru.
Downing Street na Twitteru. | Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Podle nového nařízení britské vlády by měli státní zaměstnanci začít používat moderní komunikační kanály a založit si účet na sociální síti Twitter.

Informuje o tom zpravodajský server BBC News s tím, že byl pro úředníky vytvořen dokonce návod k jeho používání.

Dvacetistránkový dokument s návodem na využívání bezplatné internetové mikroblogové služby obsahuje přes pět tisíc slov.

Vládní kancelář po úřednících chce, aby takzvaně twitterovali s veřejností o nadcházejících událostech či s nimi sdíleli jiné relevantní informace.

Neil Williams z vládního odboru pro obchod a inovace, odkud "Twitterová kuchařka" pochází, přiznává, že dvacet stran je "trochu moc". Dodává ale, že byl sám překvapen, "kolik je toho ke sdělení a jak hodnotné tyto informace jsou".

Spoluzakladatel Twitteru Biz Stone.
Spoluzakladatel Twitteru Biz Stone. | Foto: Reuters

Návod byl vytvořen sice pro jeho odbor, může být však využíván i ostatními rezorty. Populární sociální a mikroblogovou síť už využívá například kancelář v Downing Street i řada poslanců.

Twitter je další cestou do takzvaných sociálních sítí, které vznikají na internetu. Díky němu mohou lidé na svou profilovou stránku a na stránky svých "příznivců" posílat například přes SMS krátké blogové příspěvky - takzvané tweety.

Služba vznikla v roce 2006. Některé osobnosti díky ní získaly davy fanoušků. K moderátorce Oprah Winfreyové se připojily dva miliony příznivců, prezident Barack Obama jich měl 1,8 milionu.

I Gordon Brown a Barack Obama twitterují.
I Gordon Brown a Barack Obama twitterují. | Foto: Reuters

Buckinghamský palác také nedávno oznámil, že se na portál Twitter připojila i britská královská rodina, která bude touto cestou nově komunikovat s veřejností.

Komunikujte lidsky a buďte důvěryhodní

V novém návodu se úředníci dozvědí, jak by jejich twitterování mělo vypadat - mělo by být "lidské a důvěryhodné", psané "neformální hovorovou angličtinou" a podle nové strategie by nemělo zabrat více než hodinu denně.

Dokument doporučuje, aby úředníci vytvořili denně zhruba dva až deset tweetů, mezi nimiž by měl být nejméně půlhodinový odstup. Twitter může být v podstatě používán ke všemu - od oznámení až po pozvánky ministrů na různé akce.

Oprah Winfreyová
Oprah Winfreyová | Foto: Aktuálně.cz

V krizové situaci by se pak mohl stát "prvotním kanálem" komunikace s voliči. Materiál ale varuje před používáním sociální sítě k vedení kampaně. Navíc zdůrazňuje, že i když může být twitterování zábavné, mělo by se držet vládní linie.

Nový manuál je zatím posledním vládním pokusem o proniknutí na internet a do sociálních sítí. Někteří politici službu prý už používají. Britského premiéra Gordona Browna opozice nazývá dokonce "analogovým politikem v digitální době".

 

Právě se děje

Další zprávy