Litva zákazala zákonem propagaci homosexuality

Martin Novák Martin Novák
27. 7. 2009 7:00
Nová prezidentka chce kontroverzní zákon změnit
Komedii Brüno zakázaly promítat úřady na Ukrajině.
Komedii Brüno zakázaly promítat úřady na Ukrajině. | Foto: Reuters

Vilnius - Nová litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová chce změnit rozhodnutí parlamentu, který schválil zákon o propagaci homosexuality v zemi.

Litevští zákonodárci v červenci přehlasovali veto odstupujícího prezidenta Valdase Adamkuse a prosadili, že šíření informací, které „podrývají rodinné hodnoty" má být trestné.

Zákon nepovoluje propagování „homosexuálních a bisexuálních vztahů" před mladistvými, což znamená, že ve školách se při sexuální výchově nemá mluvit o homosexualitě.

Pobaltská republika s 3,4 miliony let čelí palbě kritiky od organizací, jako jsou Amnesty International nebo Human Rights Watch.

Prezidentka Grybauskaiteová.
Prezidentka Grybauskaiteová. | Foto: Reuters

Znepokojení dal najevo i švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země nyní Evropské unii předsedá. Litva je členem EU od roku 2004 a tento zákon se unijním standardům vymyká.

„Není jasné, jaký dopad v praxi může zákon mít. Evropě ale rozhodně o sobě vysíláme špatný signál. Přinejmenším jde o omezování svobody vyjadřování," tvrdí Henrikas Mickevičius z Litevského institutu pro monitorování lidských práv.

Domácí kritici soudí, že rozhodnutí parlamentu odráží extrémně konzervativní charakter římskokatolické církve na Litvě. Ta má přitom v zemi značný vliv.

Organizace sdružují litevské gaye označují krok parlamentu za jednoznačný projev homofobie. 

Nová prezidentka, která se před dvěma týdny ujala úřadu, se pokusí o změnu.

Foto: Aktuálně.cz

„Jsem velmi zklamána tím, že takové zákony mohou na Litvě projít. Hodlám přijít s návrhem na změnu tohoto zákona,"prohlásila Grybauskaiteová, bývalá eurokomisařka pro rozpočet, která volby vyhrála s velkou převahou.

V zemích bývalého Sovětského svazu nejsou nepřátelské projevy oficiálních míst vůči homosexuálům ničím výjimečných.

Na Ukrajině ministerstvo kultury zakázaly promítání filmu Brüno komika Saschi Barona Cohena. S odůvodněním, že  snímek obsahuje projevy asociálního chování, které ohrožují morální  rozvoj ukrajinských občanů.

Přestože v Rusku homosexualita od roku 1993 není trestná,  úřady nepovolují pochody gayů a lesbiček.

Slovními útoky na adresu homosexuálů vyniká především moskevský starosta Jurij Lužkov. Naposledy policie rozehnala pochod gayů letos v den, kdy se v Moskvě konalo finále hudební soutěže Eurosong.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy