Britům boj s nožovými útoky nejde, počet vražd roste

Roman Gazdík
22. 7. 2009 20:25
Úspěchem je, že množství útoků ostrými předměty kleslo o deset procent
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Bleskově

Londýn - Před rokem zaplavily britská média zprávy o brutálních vraždách teenagerů spáchaných noži. Britská vláda se tehdy rozhodla tomuto neblahému fenoménu učinit přítrž a připravila novou politiku zvanou Akční program pro boj s noži (TKAP).

Jeho výsledky jsou ale zatím rozporuplné. Počet vražd těmito zbraněmi se mezi teenagery v testovaných zónách snížit nepodařilo a co více, mezi dvacetiletými naopak vzrostl. Za úspěch mohou policisté vydávat pouze snížení počtu celkových útoků.

V deseti zónách v Anglii a Walesu, kde TKAP policisté realizovali, za prvních devět měsíců programu (odstartovaného v loňském červenci) došlo k 126 vraždám ostrými předměty, což je o sedm více než za stejné období v předchozím roce.

U teenagerů mladších devatenácti let zůstal počet vražd páchaný noži stejný, a naopak vzrostl mezi obyvateli nad dvacet let.

Policisté nicméně mají za to, že k jistému úspěchu došlo.

O 32 procent se podle statistik ministerstva vnitra snížilo množství v nemocnicích přijatých teenagerů kvůli ranám bodnými a sečnými zbraněmi a celkový počet útoků ostrými předměty se u stejné věkové skupiny snížil o sedmnáct procent.

V průměru všech věkových skupin to je dle BBC deset procent vražd ostrými předměty.

Školení a hlídky

Británie se snaží vychovávat: Pokud nosíte nůže, je pravděpodobnější, že budete sami pobodáni
Británie se snaží vychovávat: Pokud nosíte nůže, je pravděpodobnější, že budete sami pobodáni | Foto: Aktuálně.cz

Součástí programu TKAP je posílení policejních hlídek v oblastech známých častými útoky noži, zvláště v místech ovládaných gangy. Ministerstvo vnitra také pořádá školení, která mají veřejnost seznámit s riziky nošení nožů.

Druhá fáze TKAP, která startuje nyní, se soustředí na omezení jakýchkoliv forem násilí ve věkové skupině 13 až 24 let a bude probíhat v šestnácti policejních zónách. Podle ministra vnitra Alana Johnsona je ale také potřeba zaměřit se na kulturu gangů, která je mezi mládeží populární.

"Není to problém, který bychom vyřešili přes noc," prohlásil Johnson na tiskové konferenci. "Když ale budeme pracovat společně - vláda, policie, rodiny a komunity - můžeme se pohnout kupředu a pustit se do problému kultury vedoucí k násilí."

Za úspěch je možné považovat také to, že počet teenagerů, u kterých byly nalezeny ilegální typy nožů (například vystřelovací nože), se přes větší množství prohlídek v zónách TKAP snížil o 13 procent.

Britská policie. Ilustrační foto
Britská policie. Ilustrační foto | Foto: Reuters

O stejné procento také klesl počet přepadení, při kterých figuroval ostrý předmět či nůž.

Colin Knox, jehož osmnáctiletý syn minulý rok na zranění způsobené nožem zemřel, však spokojen není.

"Musíme vyslat jasnou zprávu těm, kteří nože nosí," řekl BBC. Podle něj by měl jít každý, kdo má nůž u sebe na ulici, do vazby minimálně na šest měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy