K Rusku, nebo do EU? Bělorusové jsou rozděleni

Naďa Straková
10. 7. 2009 17:53
Od posledního průzkumu veřejného mínění však přibylo více těch, kteří se chtějí sbližovat s Evropou
Prezidentské sídlo v Minsku
Prezidentské sídlo v Minsku | Foto: Pavel Vondra

Minsk - Snaha Běloruska se více přátelit se Západem se projevuje i v průzkumu veřejného mínění. Stále sice existuje velké množství příznivců proruské orientace země, od posledního průzkumu však markantně přibylo těch, kteří by svou zemi rádi viděli blíže k Evropě.

Výsledky průzkumu, který provedl Institut pro nezávislé sociální a ekonomické analýzy, ukázaly, že desetimilionový běloruský národ je v tuto chvíli rozdělen téměř na půl - obhájců spojenectví s Ruskem je podle šetření 42,1 procent a „vyznavačů" unijního sbližování 41,4.

Od průzkumu, který se uskutečnil těsně před tím, než EU přizvalo Bělorusko do projektu Východního partnerství a Moskva následně na oplátku začala odmítat běloruské mléčné výrobky, to znamená sedmiprocentní nárůst proevropských podporovatelů.

Říjnové náměstí v Minsku
Říjnové náměstí v Minsku | Foto: Pavel Vondra

Navíc loni v září k Evropě chtělo pouhých 26 procent respondentů.

Z Moskvy do Bruselu

Nedávné šarvátky se svým východním spojencem Bělorusko přiměly, aby zrekapitulovalo svou zahraniční a ekonomickou politiku.

Poté, co Moskva Minsku zamítla poskytnout slíbenou půjčku ve výši půl miliardy, začala požadovat vyšší poplatky za dodávky plynu a uzavřela svůj trh běloruským mléčným výrobkům.

Lukašenko dospěl k závěru, že spojenectví s EU bude pro jeho zemi přínosnější.

Bělorusko proto přistoupilo na podmínku EU a propustilo politické vězně a před týdnem udělilo amnestii americkému právníkovi,  který byl obviněn z průmyslové špionáže. 

Ještě donedávna si Lukašenko počínal jako značně autoritářský vůdce. Šikanoval opozici, umlčoval nezávislá média a pravidelně falšoval volební výsledky, naposledy v roce 2006, kdy se nechal potřetí zvolit do prezidentského křesla.

Jeho počáteční snahu alespoň v něčem Západu vyjít vstříc Brusel „ocenil" tím, že mu povolil po Evropě cestovat. Lukašenko toho hned využil a zavítal do Itálie, kde se kromě papeže setkal i s italským premiérem Silviem Berlusconim. Byla to první návštěva "posledního diktátora v Evropě", jak se mu běžně na Západě přezdívá, členské země EU od poloviny 90. let.

„Změna ve vztahu běloruské veřejnosti k Evropě nevyvěrá ze žádné změny v domácí politice země. Část Bělorusů se zkrátka „pozápadněla," píše se ve zprávě Institutu. „Prezidentovi stoupenci se orientovali více na západ, zatímco opozice se také orientovala na Západ." 

Opozice proti

Obrat v evropsko- běloruských  vztazích však odmítá běloruská opozice.

Protest běloruských aktivistů v Praze počátkem května v době konání summit Východního partnerství
Protest běloruských aktivistů v Praze počátkem května v době konání summit Východního partnerství | Foto: Pavel Vondra

„Máme za to, že zamýšlené partnerství se má vyvíjet tak, aby z jeho výsledků těžil běloruský národ, nikoliv současný běloruský režim, který již 15 let popírá právo Bělorusů na svobodu, vede naši zem do záhuby a ohrožuje naši budoucnost," prohlásil mluvčí běloruské exilové vlády Vladislav Jandjuk vpředvečer summitu k projektu Východního partnerství, který se počátkem května konal v Praze.

Podle zástupců exilové vlády by představitelé EU měli při rozvíjení vztahů s Běloruskem od počátku pamatovat na občanskou společnost, představitele demokratické opozice a nezávislé iniciativy a také by měli trvat na provedení demokratických reforem v zemi včetně uspořádání svobodných voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy