Nejchudší stát EU volí, trápí ho krize a zločinnost

Martin Novák Martin Novák
5. 7. 2009 8:30
Vládnoucím bulharským socialistům předpovídají průzkumy porážku
Předvolební plakáty na převážně Romy obydleném předměstí Sofie.
Předvolební plakáty na převážně Romy obydleném předměstí Sofie. | Foto: Reuters

Sofie - Bulharsko se od svého vstupu do Evropské unie na začátku roku 2007 neustále potýká s kritikou z Bruselu.

Za zkorumpovanou justici, nepodchycený organizovaný zločin, vývoz prostituce do celé Evropy, za mizení peněz z dotací Evropské unie směřujících do Bulharska.

Došlo to dokonce tak daleko,  že kvůli korupci a organizovanému zločinu Evropská komise hrozí tvrdými sankcemi a dotace z Bruselu byly na čas pozastaveny, takže země přišla o více než půl miliardy eur.

Všechno to chce změnit favorit dnešních parlamentních voleb. Bývalý policejní důstojník, současný starosta Sofie a předseda strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) Bojko Borisov.

GERB vznikla teprve před třemi lety. Vyhrála nedávné volby do Evropského parlamentu a podle průzkumů uspěje i teď. Dostane pravděpodobně přes třicet procent hlasů, zatímco nyní vládnoucí socialisté o deset procent méně.

Borisov se stylizuje do role muže, který zatočí s každým nepoctivcem a prevítem. Slibuje, že všichni zkorumpovaní soudci, politici a státní úředníci skončí za mřížemi a že s přebujelým organizovaným zločinem nebude jednat v rukavičkách.

Hlavní volební soupeři. Vlevo sofijský starosta Bojko Borisov, vpravo premiér a šéf Socialistické strany Sergej Stanišev.
Hlavní volební soupeři. Vlevo sofijský starosta Bojko Borisov, vpravo premiér a šéf Socialistické strany Sergej Stanišev. | Foto: Reuters

Nebude to mít ale jednoduché. Objasněnost vražd s politickým či ekonomickým pozadím, stejně tak jako úplatkářských afér, je v zemi velmi nízká.

Z více než stovky nájemných vražd v letech 1991 až 2006 neskončila před soudem ani desetina případů. 

Pověsti Bulharska příliš nepřidávají ani zvěsti o tom, že řada mafiánů a podnikatelů s kriminálním pozadím si kupuje místa na kandidátkách stran, aby se pokusila zajistit si imunitu.

Ilustrace
Ilustrace | Foto: Aktuálně.cz

Stejně tak se množí případy, kdy strany nabízejí peníze lidem, aby je volili. Zejména Romům.

Sofijskému starostovi pomáhá zklamání voličů ze současné vládní koalice, vedené socialisty.  Více než třetina Bulharů musí vystačit s příjmem v přepočtu nižším než osm tisíc korun měsíčně.

Z hlediska životní úrovně je Bulharsko v Evropské unii na sedmadvacátém, tedy posledním místě.

Krize osmimilionovou balkánskou zemi také tvrdě zasáhla. Nastala recese, letos v prvním čtvrtletí ve výši 3,5 procenta. Zemí kolují obavy z nárůstu nezaměstnanosti.

Borisovův GERB chce okamžitě jednat o pomocném balíčku s Mezinárodním měnovým fondem, zatímco podle socialistů to není potřeba.

Současný premiér a lídr socialistů Sergej Stanišev se snaží zachránit novými sliby. Uvedl, že pokud bude dál premiérem, zajistí zvýšení průměrné mzdy o polovinu a vytvoření sta tisíc pracovních míst.

Večer už bude jasné, nakolik mu Bulhaři uvěřili.

 

Právě se děje

Další zprávy