Albánie prý prošla testem demokracie jen napůl

Naďa Straková
30. 6. 2009 9:40
Volby byly "posunem kupředu", stále je však prý co zlepšovat
Stoupenci Demokratické strany, která podle předběžných výsledků volby vyhrála, slaví vítězství v hlavním městě Tirana
Stoupenci Demokratické strany, která podle předběžných výsledků volby vyhrála, slaví vítězství v hlavním městě Tirana | Foto: Reuters

Tirana - Parlamentní volby v Albánii zaznamenaly velký posun kupředu, ale stále je co zlepšovat. Tvrdí to předběžná zpráva mezinárodních pozorovatelů, zveřejněná v pondělí.

Volby byly podle mnohých pozorovatelů testem připravenosti Albánců integrovat se do Evropy.

„Mezinárodní pozorovatelská mise dospěla k závěru, že volby vykázaly velké zlepšení, ale stále jeví velké nedostatky," píše se v prohlášení 500 pozorovatelů z Evropské unie a Spojených států amerických, kteří dohlíželi nad férovostí nedělních voleb.

Ke zlepšení volebního procesu přispěl zejména nový registrační a identifikační systém a přijetí nové legislativy.

„Demokratizace země pokračuje správným směrem a obavy, které jsme z voleb měli před měsícem, se nenaplnily," prohlásil Wolfgang Grossruck, zástupce prezidenta Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a koordinátor krátkodobé volební pozorovatelské mise.

„Stále však existuje mnoho věcí, na kterých bude muset Albánie zapracovat. Například politická polarizace země," dodal Grossruck.

Albánie patří mezi nejchudší země v Evropě.
Albánie patří mezi nejchudší země v Evropě. | Foto: Aktuálně.cz

Po sečtení poloviny hlasů (2 745 z 4 753 volebních místností) získala Demokratická strana čtyřiašedesátiletého Saliho Beriši pouze o jedno křeslo více než její úhlavní konkurent opoziční Socialistická strana Ediho Ramy Demokrati zasednou do 39 křesel, kdežto koaliční socialisté do 68.O 140 poslaneckých míst v parlamentě se ucházelo bezmála 4 300 kandidátů.

Albánie, která patří mezi nejchudší evropské země, je oficiálním kandidátem na členství v Evropské unii. Příslušnou žádost předal na konci dubna v Praze Mirku Topolánkovi jako představiteli předsedající země EU stávající albánský ministerský předseda Sali Beriša.

 

Právě se děje

Další zprávy