Povodně v Evropě: situace se nezlepšila, napětí trvá

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
29. 6. 2009 16:18
Situace v Rakousku a na Slovensku se nezlepšila, Polsko začíná uklízet.
Záplavy hlásí i Maďarsko. Nagymaros na slovenské hranici.
Záplavy hlásí i Maďarsko. Nagymaros na slovenské hranici. | Foto: Reuters

Vídeň/Varšava - Povodňová situace v zaplavených oblastech Evropy se dnes nezlepšovala. Mírné uklidnění nastalo na jihu Polska, kde začaly úklidové práce po záplavách. Napětí trvá v postižených oblastech Rakouska.

Podle agentury APA se po bouřkách a přívalových deštích znovu vylily z koryt řeky na jihovýchodě a jihozápadě - v Dolních Rakousích, Burgenlandu a Štýrsku. Řeky stoupají také na Slovensku. Tam dnes naměřili meteorologové srážky do 30 milimetrů, v Oravské Polhoře až 91 milimetrů.

Vodní hladiny stoupají na Hornádu, Toryse, Popradu, v dolní části povodí Bodrogu, na Oravě, dolním Hronu, Dunaji a horní části Nitry. Meteorologové čekají, že hladina Dunaje postupně překročí sedm metrů. Ani pak by ale prý nenastal druhý stupeň povodňové aktivity.

Vodohospodáři nepředpokládají další zhoršování situace na jihozápadě Slovenska. Dunaj už totiž kulminoval v Komárně a Štúrově a ani zvýšení hladiny v Děvíně by nemělo činit větší problémy.

"Druhý stupeň povodňové aktivity odvolali v úseku Bratislava-Medveďov, trvá v úseku Medveďov-Štúrovo," řekl ČTK vodohospodář Pavel Virág.

"Lze říci, že situace je stabilizovaná a pokračuje odstraňování škod, které potrvá tento a možná i příští týden," podotkla Eva Kolesárová ze Slovenského vodohospodářského podniku.

Horší je situace v Rakousku, kde dál prší. Řeky v zaplavených oblastech se tam znovu rozvodňují, neboť nasáklá půda už není s to pojmout další masy vody. Meteorologové ale stále hrozí dalšími přívalovými dešti.

V jižním Burgenlandu je stále zaplaveno město Güssing, kde už pátým dnem i nocí pracují dobrovolníci a nasazení hasiči. Kromě odčerpávání vody začali burgenlandští s úklidem bahna. Burgenland také požádal o dodatečných pět milionů eur (asi 150 milionů korun) na pomoc obětem záplav.

Dosud dostala tato nejvýchodnější spolková země z vládního fondu katastrof 160 milionů eur (asi 4,1 miliardy korun). Podle Steindla je třeba co nejrychleji zjistit rozsah škod.

Foto: Reuters

"Až potom bude možné pomoci," prohlásil. Za minulé tři dny spadlo v oblasti 250 litrů vody na čtvereční metr, což normálně odpovídá srážkám za půl roku.

Ve východním Štýrsku v okrese Feldbach počítají úřady v příštích hodinách a dnech s rozsáhlými sesuvy podmáčené půdy a na místě bylo třeba evakuovat obyvatele deseti domů. V Dolních Rakousích, kde o víkendu utonul mladík, mají odpoledne udeřit další přívalové deště.

Hladina vody místních přítoků Dunaje, například řek Erlauf a Ybbs stále neklesá. Meteorologové předpovídají, že odpoledne a v podvečer přijdou znovu přívalové deště o objemu 20 až 30 litrů na metr čtvereční.

Řeka Erlauf dnes stagnovala s hladinou odpovídající pětileté velké vodě. Pro Dunaj očekává zemská hydrometeorologická služba v oblasti Wachau zvýšení o deset až 20 centimetrů.

Foto: Reuters

Mírné zlepšení nastalo v zaplavených oblastech na jihu Polska, kde po několika dnech konečně přestalo pršet. Obyvatelé Dolního Slezska a Podkarpatska začali za pomoci tisíců hasičů uklízet.

Do oblasti se chystá polský premiér Donald Tusk, jehož vláda už oznámila, že na obnovu infrastruktury uvolní 65 milionů zlotých (zhruba 450 milionů korun). Pouze v Dolním Slezsku strhla velká voda 41 mostů. Odborníci ale varují před předčasným jásotem. Přívalové deště totiž předpovídají až do středy.

Maďarsko u hranice s Rakouskem je na tom o něco hůře. Oblast kolem pohraničního města Szentgotthárd byla zaplavena poté, co se řeka Rába vylila z břehů. Školy byly evakuovány a železniční doprava mezi Maďarskem a Rakouskem byla zastavena. S přílivem teplejšího počasí hrozí i více bouřek a tím pádem i srážek.  

Foto: Aktuálně.cz
Fotoblog Edvarda Kožušníka: Povodně v Budapešti?
 

Právě se děje

Další zprávy