Nalezené ostatky patří sv.Pavlovi, říká unikátní sonda

Naďa Straková
29. 6. 2009 17:10
Na závěr roku věnovaného tomuto světci objeveny jedinečné nálezy
Papež Benedikt XVI. v Bazilice sv. Petra při pondělní pontifikální mši, která zakončila rok oslavující svatého Pavla
Papež Benedikt XVI. v Bazilice sv. Petra při pondělní pontifikální mši, která zakončila rok oslavující svatého Pavla | Foto: Reuters

Vatikán - Ostatky nalezené v kamenném sarkofágu, nacházejícím se pod bazilikou sv. Pavla za hradbami v Římě, podle všeho patří svatému Pavlu. Oznámil to papež Benedikt XVI. při nedělní ceremonii oslavující konec roku věnovaný tomuto světci.

První testy, které určují stáří pomocí radioaktivního uhlíku, již potvrdily, že kosti pochází z prvního nebo druhého století.

"Toto podle všeho potvrzuje, že se jedná o ostatky apoštola Pavla," uvedl ve svém projevu papež.

Kamenný sarkofág nebyl nikdy otevřen a ani tentokrát vědci odpočinek domnělého světce nenarušili. Kdyby se mramorová hrobka otevřela, došlo by totiž ke zhroucení celého oltáře.

Kromě drobných úlomků kostí bylo speciální sondou zavedenou dovnitř sarkofágu objeveno také fialové plátno se zlatými zdobnými plíšky, modrá látka a červené vonné kadidlo.

Objevení ostatků svatého Pavla je druhou významnou událostí za posledních několik dnů týkající se tohoto světce. O víkendu v katakombách římského kostela svaté Tekly pomocí laseru pod nánosy bahna a vápence pravděpodobně nalezli jeho nejstarší vyobrazení. Podle expertů pochází ze čtvrtého století našeho letopočtu.

Samu domnělou hrobku svatého Pavla nalezl tým archeologů v podzemí kostela zasvěceného stejnému světci teprve v roce 2006.

Klíčová postava

Svatý Pavel je považován za klíčovou duchovní postavu křesťanských věřících na celém světě. Byl nejdůležitějším misionářem z těch, kteří po Kristově smrti šířili křesťanství mezi nevěřícími.

Svatý Pavel patří mezi nejčastěji zobrazované křesťanské světce. Zde na obraze Obrácení svatého Pavla italského malíře Caravaggia.
Svatý Pavel patří mezi nejčastěji zobrazované křesťanské světce. Zde na obraze Obrácení svatého Pavla italského malíře Caravaggia. | Foto: wikipedia.org

Svatý Pavel byl židovského původu a narodil se ve městě Tars, dnes ležícím na území Turecka. S Ježíšem se osobně nesetkal, a tudíž nepatřil mezi jeho učedníky. Na víru se obrátil při cestě do Damašku, kam jel zatknout tamní křesťany.

Podle křesťanské tradice nechal římský císař Nero svatého Pavla popravit stětím hlavy mečem mezi roky 62 a 65 našeho letopočtu. Kdyby Pavel z Tarsu nebyl římským občanem, byl by ukřižován hlavou dolů podobně jako svatý Petr.

Papež Benedikt XVI. navštíví od 26. do 28. září Českou republiku. Během třídenní návštěvy zavítá do Prahy, Brna a Staré Boleslavi.

 

Právě se děje

Další zprávy