Daň za most: Drážďany přišly o místo na seznamu UNESCO

Zahraničí Zahraničí
25. 6. 2009 18:33
Labské údolí doplatilo za stavbu kontroverzního mostu
Drážďany jsou městem památek. Doplatily na novou stavbu.
Drážďany jsou městem památek. Doplatily na novou stavbu. | Foto: Simona Holecová

Sevilla  - Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) kvůli kontroverzní stavbě mostu vyškrtla labské údolí v Drážďanech ze Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví. Rozhodl o tom dnes výbor světového kulturního dědictví UNESCO na zasedání ve španělské Seville.

Je to teprve podruhé, kdy byla nějaká památka ze seznamu vyřazena. Poprvé se tak stalo v roce 2007 v případě Ománu, jehož vláda dopustila drastickou redukci rezervace, kde žije ohrožený přímorožec arabský.

Budovaný most podle výboru nevratně rozdělí téměř 20 kilometrů dlouhé labské údolí a zničí jeho kulturní krajinu. Z 21 států zastoupených ve výboru pro vyškrtnutí podle agentury DPA hlasovalo 14 členů, pět bylo proti a dva hlasy byly neplatné. Německo ve výboru svého reprezentanta v současnosti nemá.

Německý ministr kultury Bernd Neumann vyjádřil nad vyřazením Drážďan z prestižního seznamu politování a posteskl si, že se obě strany nebyly schopné dohodnout na kompromisu.

 "Navzdory tomuto politováníhodnému vývoji radím zachovat klid," mírnil emoce, které dnešní rozhodnutí UNESCO může v Německu vyvolat. Západní soused Česka měl dosud na seznamu 33 památek.

Údolí bylo na seznam zapsáno v roce 2004, už o dva roky později ho ale UNESCO umístilo mezi ohrožené památky.

Loni dala organizace saské metropoli ultimátum, že unikátní soubor přírodních a stavebních památek na březích Labe z prestižního seznamu zcela vyškrtne, pokud Drážďany stavbu mostu u Lesního zámečku nezastaví.

 

Právě se děje

Další zprávy