Pozorování velryb zlatý důl. Lepší než kytovce zabíjet

Lucie Kalivodová
29. 6. 2009 9:00
Pozorování velryb vynáší více peněz než jejich vybíjení.
Dívat se, ne zabíjet!
Dívat se, ne zabíjet! | Foto: Reuters

Funchal - Pozorování velryb vynáší daleko více peněz než jejich vybíjení. Podle zpravodajského serveru BBC News to při jednání na portugalské Madeiře potvrdila Mezinárodní velrybářská komise (IWC).

Podle zprávy, kterou IWC vydala, ročně velrybí turismus vydělá 2,1 miliard dolarů. Mezinárodní fond na ochranu zvířat (IFAW), který byl vydáním zprávy pověřen, doporučuje velrybářským zemím, aby se orientovaly spíše na turismus a pozorování vzácných zvířat než jejich zabíjení.

Nicméně zástupci Islandu na setkání uvedli, že obě odvětví jsou slučitelná a mohou se vyvíjet společně. Island nedávno oznámil nárůst lovu plejtváků myšoků. Plánuje letos ulovit na 150 těchto zvířat společně se sto kusy plejtváků štikovitých.

Snímky pořídila posádka lodi Ocean Viking, kterou vyslala australská vláda, aby sledovala japonské rybáře
Snímky pořídila posádka lodi Ocean Viking, kterou vyslala australská vláda, aby sledovala japonské rybáře | Foto: Reuters

"Na tomto jednání sedí vlády všech možných zemí a diskutuje se, co s velrybářstvím do budoucna. Jejich lidé nám ukazují nový směr," řekl Patrick Ramage, ředitel velrybářského programu Ifaw.

"Pozorování velryb je ekologicky vhodnější a ekonomicky výhodnější než jejich zabíjení. Velryby jsou jednoduše lepší živé než mrtvé," řekl Ramage BBC.

Dnešní zpráva o velrybářství následuje dřívější zprávy Světového fondu divočiny (WWF), který je také proti zabíjení velryb. WWF už dříve poskytl analýzu, podle které je lov Japonska a Norska zaštítěn jejich vládami.

Podle zprávy zpracované organizací IWC se příjem z atrakce, jakou je pozorování velryb, za posledních deset let zdvojnásobil. Jde o nejrychlejší růst v takovém odvětví v oblasti Asie.

Velryby keporkak (Megaptera novaeangliae) dorůstají do 11 až 19 metrů délky a vážit mohou až 40 tun.
Velryby keporkak (Megaptera novaeangliae) dorůstají do 11 až 19 metrů délky a vážit mohou až 40 tun. | Foto: Aktuálně.cz

V roce 2008 se ve 119 zemích světa přijelo na kytovce podívat 13 milionů lidí. Ifaw ale upozorňuje na potenciální konflikt mezi dvěma tak odlišnými odvětvími, byť je spojují právě velryby.

Lze to ilustrovat na případu z roku 2006, kdy turisté, kteří přijeli pozorovat velryby, byli svědky toho, jak byl jeden z kytovců harpunován. Island však stále trvá na tom, že tyto dvě odvětví mohou bez problémů koexistovat, neboť v jejich zemi se tak děje už řadu let.          

 

Právě se děje

Další zprávy