Maďarská vláda uzavře ambasády. Nemá peníze

Zdeněk Mihalco
17. 6. 2009 17:00
Budapešť masivně škrtá v rozpočtu
Maďarská vláda, nyní v čele s premiérem Gordonem Bajnaiem (na snímku), si musela půjčit od Mezinárodního měnového fondu a zavázala se škrtat v rozpočtu
Maďarská vláda, nyní v čele s premiérem Gordonem Bajnaiem (na snímku), si musela půjčit od Mezinárodního měnového fondu a zavázala se škrtat v rozpočtu | Foto: Reuters

Budapešť - Maďarsko, které se dlouhodobě potýká s ekonomickými problémy, oznámilo, že v rámci úspor uzavře čtyři své ambasády a osm konzulátů. Informoval o tom server EUobserver.

"Díky reorganizaci ministerstvo ušetří ročně 2 miliardy forintů (asi 190 milionů korun)," oznámil na tiskové konferenci ministr zahraničí Péter Balázs. Uzavřena bude jedna evropská ambasáda (Lucembursko) a tři mimoevropské (Chile, Malajsie, Venezuela). Škrty se mají dotknout i dalších velvyslanectví.

Své brány uzavřou i konzuláty v Lyonu, Krakowě, Düsseldorfu, Chicagu, Torontu, Sydney, Hong Kongu a brazilském Sao Paulu.

Ekonomické potíže země v posledních měsících dále zhoršily dopady celosvětové finanční krize.

Maďarská vláda se zavázala ušetřit na státních výdajích v letech 2009 a 2010 celkem 4,6 miliardy eur (asi 123 miliard Kč) jako podmínku pro získání mezinárodní finanční pomoci 20 miliard eur pro překonání dopadů krize.

Administrativa nyní podniká řadu dalších úsporných opatření a odložila plánované snižování daní. Vytvořila také krizový fond, do kterého vložila miliardu forintů (přibližně 95 milionů korun), ze kterého budou moci peníze čerpat rodiny, které se dostanou do neřešitelné finanční situace.

Foto: Aktuálně.cz

Jak uvádí tisková agentura Reuters, krize se dotkla i maďarských věznic - vězeňská služba zavádí úsporná opatření včetně omezení dodávek teplé vody pro vězně.

Hrubý domácí produkt Maďarska se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 6,7 procenta, přičemž ekonomika ani v posledních několika letech výrazně nerostla. Průmyslová výroba se v zemi v dubnu meziročně propadla o 27 procent. Míra nezaměstnanosti je nejvyšší za posledních 13 let.

Jak připomíná tisková agentura ČTK, také česká diplomacie v nedávné minulosti kvůli úsporám uzavřela sedm úřadů - tři velvyslanectví a čtyři generální konzuláty. Ministerstvo podle ČTK nevylučuje ani další úsporné kroky.

 

Právě se děje

Další zprávy