30 dětí ze školy v Düsseldorfu má prasečí chřipku

Zahraničí Zahraničí
11. 6. 2009 12:42
Úřady postiženou školu uzavřely
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Düsseldorf - Nejméně třicet žáků ze školy v německém Düsseldorfu se nakazilo prasečí chřipkou. Oznámily to úřady ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Düsseldorfský zdravotnický úřad školu okamžitě uzavřel. Zatím není jasné, kde k nákaze školáci přišli. Nyní jsou v karanténě.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví v Severním Porýní Kathrin Rebbeová oznámila, že se jedná o japonskou školu. Jedno z dětí, u kterého byla nemoc prokázána už minulý týden, pobývalo na Maltě. Jak však děti k viru AH1N1 přišly, není zatím jasné.

Rebbeová také dodala, že se prasečí chřipkou nakazily také čtyři děti ve škole v nedalekém Kolíně nad Rýnem.

V České republice byly zatím potvrzeny čtyři případy nákazy virem AH1N1. Vesměs u lidí, kteří se vrátili ze Spojených států.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zahájila mimořádné zasedání a uvažuje o vyhlášení pandemie prasečí chřipky. Virem se nakazilo přes 26 tisíc lidí v 73 zemích světa, 140 osob zahynulo. Nejvíce v Mexiku (108) a Spojených státech (46).

Německo až do dneška evidovalo 63 nakažených, ale nikdo zatím nezemřel. Chřipka se objevila například i v jedné mateřské škole v Mnichově.

Hlavní hygienik České republiky Michael Vít včera prohlásil, že není důvod měnit opatření, které doposud Česko přijalo.

"Diskutovali jsme to i s jinými evropskými státy a zatím budeme jen pokračovat v tom, co už děláme. To znamená šetření ohniska nákazy, šetření kontaktů a případně nasazení antivirotika Tamiflu, k čemuž jsme zatím nepřistoupili, protože to zatím to v Unii nepovažujeme za nutné," řekl Vít.

K uzavření všech škol na dobu nejméně dvou týdnů se dnes odhodlal Hongkong. Poté, co se v jedné škole nakazilo dvanáct dětí. 

 

Právě se děje

Další zprávy