Švédští piráti uspěli, jsou v Evropském parlamentu

ČTK ČTK
7. 6. 2009 22:28
Strana podporující bezplatné stahování hudby a filmů z internetu získala 7,4 procenta
Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - Švédská Pirátská strana podporující bezplatné stahování hudby, filmů a počítačových her z internetu, se stala ve Švédsku největším překvapením voleb do Evropského parlamentu.

Strana totiž podle průzkumů získala 7,4 procenta hlasů a dostane se tak s jedním poslancem do Evropského parlamentu.

Strana, která nese název podle kontroverzního internetového portálu Pirate Bay (Pirátská zátoka), získávala v předvolebních průzkumech kolem pěti procent hlasů. I to však překvapilo, neboť při parlamentních volbách v roce 2006 táž strana získala pouze 0,6 procenta hlasů.

Jak dopadly volby v celé Evropě? Čtěte živý přenos ze sčítání výsledků

Popularitu přinesl "pirátům" zejména nedávný proces proti portálu Pirate Bay ve Stockholmu. Čtyři jeho provozovatelé při něm byli zatím nepravomocně překvapivě odsouzeni k ročnímu nepodmíněnému vězení a k pokutě odpovídající zhruba 75 milionům Kč.

Pirátskou stranu podle průzkumu podporovali hlavně mladí muži. U voličů věkové skupiny mezi 19 a 29 lety byla v oblibě dokonce na celkově druhém místě.

Nejvíce křesel v europarlamentu získala sociální demokracie - pět. Čtyři poslance bude mít Umírněná koaliční strana reprezentující pravici. Další pravicová Liberální lidová strana získala tři křesla. Dva poslanecké posty získali Zelení, po jednom si rozdělí Strana středu, Křesťansko-demokratická strana, Levicová strana a Pirátská strana.

Švédové mají v Evropském parlamentu 18 křesel.

 

Právě se děje

Další zprávy