Celoevropský online: Voliči potrestali vládní partaje

Aktuálně.cz Reuters ČTK Aktuálně.cz, Reuters, ČTK
8. 6. 2009 3:51
Průběh sčítání výsledků eurovoleb jsme sledovali online
Foto: Reuters

Praha / Brusel - Volby do Evropského parlamentu 2009 jsou minulostí. Ve většině států je sečteno - čeká se jen na Velkou Británii. 

Ukázalo se, že mnohde ztratily vládní strany, které platí za hospodářskou krizi. Na jejich úkor často získaly extrémně pravicové síly.

Takřka sečteno je i v Česku. Účast těsně přesáhla 28 %. Vítězem je ODS před ČSSD a komunisty. Kromě nich překročili pětiprocentní hranici i lidovci. 

Foto: Reuters
Evropské volby v Česku:
Sledujte online, jak probíhá sčítání

Volební účast byla ve většině zemí nižší než před pěti lety. V celoevropském měřítku dosáhla 43 procent. Oproti volbám v roce 2004 poklesla o více než dvě procenta.

Aktuálně.cz pro vás průběh voleb napříč Evropou po pátku i sobotě sledovalo v online přenosu.

Připomeňte si volební sobotu: Čtvrtina Čechů odvolila, teď je na řadě Evropa

Páteční volební online: V Česku zatím přišla volit pětina lidí

02:57 - Hnutí Libertas podnikatele Declana Ganleye se nedostalo do Evropského parlamentu. Potvrdily to konečné výsledky z Irska. Ganley je známým odpůrcem Lisabonské smlouvy a jeho Libertas se kampaní výrazně podílel na tom, že Irové loni v referendu Lisabon odmítli.

02:37 - Belgie se zařadila mezi země, kde uspěla krajní pravice. Vlámský zájem získal hned dva europoslance. Po třech křeslech si rozdělily Vlámští křesťanští demokraté, Vlámští liberální demokraté a Frankofonní Socialistická strana.

02:25 - Pravice slaví vítězství i v Lucembursku. Vyhrála tam Křesťansko-sociální lidová strana, která tak v Evropském parlamentu obsadí tři křesla. Po jednom poslanci získaly i Demokratická strana, Socialistická strana práce a Zelení.

01:45 - Euroskeptická strana Libertas v Lotyšsku jen těsně nepřekročila pětiprocentní hranici, dosáhla tak mnohem lepšího výsledku než v Polsku nebo České republice. Volby skončily technickou remízou mezi pravicovou Lidovou stranou a levicovým Harmonickým středem. Obě obsadí v europarlamentu dvě křesla. Kromě nich bodovala ještě čtyři uskupení.

01:28 - Výsledky Evropských voleb v Estonsku: Estonská reformní strana - 1 křeslo; Svaz ProPatria a Res Publica - 1 křeslo; Sociální demokracie - 1 křeslo; Indrek Tarand - 1 křeslo.

01:01 - Slovensko zopakovalo po pěti letech neslavný primát. I tentokrát tam přišlo k volbám nejméně lidí z celé Evropské unie. Podle údajů slovenského Štatistického úradu odevzdalo svůj hlas jen 19,64 procenta oprávněných voličů. Přesto je to o takřka tři procenta více než v roce 2004.

00:51 - Xenofobní Britská národní strana (BNP) získala své první křeslo v Evropském parlamentu. V neděli večer to oznámila volební komise ve volebním okrsku Yorkshire a Humber na východě Anglie.

00:42 - Volby v Rumunsku nemají faktického vítěze. Levicová Sociálnědemokratická strana i pravicová Demokratická liberální strana získaly po deseti křeslech. Pět mandátů má středová Národní liberální strana, čtyři Demokratický svaz Maďarů. I v Rumunsku uspěla krajní pravice - Strana velkého Rumunska získala hned dva europoslance.

00:31 - Nacionalisté uspěli v další evropské zemi. Ačkoliv ve Finsku vyhrála vládní Národní koaliční strana se ziskem 23,2 procenta hlasů, tamní média označují za skutečného vítěze formaci Praví Finové (9,8 %). Její lídr Timo Soini dokonce obdržel nejvíce preferenčních hlasů.

00:06 - První sečtené výsledky ve Velké Británii potvrzují, že konzervativci budou mít nad vládními labouristy navrch. Zatím získali sedm křesel, labouristé čtyři. Strana nezávislosti, která usiluje o vystoupení Británie, z EU, má zatím také čtyři europoslance. Jedno křeslo získala krajně pravicová Britská národní strana.

00:01 - Řekové konzervativní vládě spočítali skandály a ekonomickou krizi. Socialisté PASOK zatím vítězí se ziskem 36 procent hlasů. Vládní Nová demokracie zatím zaostává o tři procenta. "Lid promluvila naše vítězství je velkolepé," nechal se slyšet lídr PASOK George Papandreou. Podle analytiků budou nyní socialisté volat po předčasných volbách.

Neděle 7. června

23:50 - Levicová Sociální demokracie vyhrála evropské volby ve Švédsku. Celkem bude mít pět poslanců. O jednoho méně bude mít pravicová Umírněná koaliční strana. Švédsko budou dále reprezentovat Liberální lidová strana (3), Strana středu (1), Zelení (2) a Křesťansko-demokratická strana, Levicová strana a Pirátská strana s jedním europoslancem.

23:29 - Euroskeptické hnutí Libertas irského podnikatele Declana Ganleyho zřejmě zůstane před branami Evropského parlamentu. Ukazují to předběžné výsledky voleb. Lépe na tom není po sečtení 40 % hlasů ani český Libertas - zatím má necelé procento.

23:19 - Nejvíce - šest europoslanců - získala na jih od českých hranic pravicová Rakouská lidová strana. Čtyři křesla obsadí Socialistická strana Rakouska, tři Strana Hanse-Petera Martina, krajně pravicová Strana svobodných boduje se ziskem dvou europoslanců. Rakousko bude v Bruselu reprezentovat i jeden europoslanec Zelených.

23:15 - Na Kypru slaví těsné vítězství opoziční pravicové Demokratické shromáždění (DISY) nad Pokrokovou stranou pracujícího lidu (AKEL) prezidenta Demetrise Christofiase. DISY obsadí dvě ze šesti křesel, která jsou v EP určená pro tento ostrov ve Středozemním moři. AKEL bude mít rovněž dva mandáty při zisku 34,9 procenta hlasů. Zbývající dvě křesla si zajistily Demokratická strana (DIKO) a Hnutí sociálních demokratů (EDEK).

23:06 - Nejsilnější frakcí zřejmě zůstanou lidovci. Podle předběžných odhadů by měli získat mezi 263 a 273 poslanci z celkových 736. Součástí této konzervativní skupiny byli v uplynulých pěti letech i čeští europoslanci z ODS nebo KDU-ČSL. ODS chce ale založit s dalšími stranami zcela novou frakci.

22:54 - Maďarští vládní socialisté (MSZP) zaznamenali další propad popularity a budou mít v Evropském parlamentu jen čtyři zástupce. Vítězem je opoziční Svaz mladých demokratů - Maďarský občanský svaz (Fidesz-MPP) se 14 europoslanci. Potvrdila se i tři křesla pro krajní pravici.

22:37 - Vítězem voleb do Evropského parlamentu v Nizozemsku je s pěti křesly křesťanskodemokratická CDA premiéra Jana Petera Balkenendeho. Vyplývá to z oficiálních výsledků hlasování. Za neoficiálního vítěze je však již od předběžných výsledků prohlašována protiimigrantská Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse, která získala čtyři europoslance. Koaliční a donedávna ještě druhá nejsilnější Strana práce (PvdA) se propadla se třemi křesly na třetí místo.

22:31 - Ve Španělsku podle prvních odhadů opoziční pravicová Lidová strana porazila vládnoucí socialisty. Bude mít 23 europoslanců, socialisté o dva méně. Španělsko má v Evropském parlamentu celkem padesát křesel.

22:30 - Ve volbách do Evropského parlamentu v Itálii asi zvítězí konzervativní seskupení současného italského premiéra Silvia Berlusconiho Lid Svobody (PDL). Ukazují na to první odhady po uzavření volebních místností, podle nichž PDL získalo 39 až 43 procent hlasů. Na druhém místě by podle průzkumu institutu IPR, který citovaly agentury, měla skončit opoziční Demokratická strana (PD). Její zisk by se měl pohybovat mezi 27 až 31 procenty.

22:23 - Německý křesťanský blok CDU/CSU vyšel podle předpokladů z evropských voleb vítězně. Z 99 německých europoslanců bude mít hned čtyřicet tři. Sociální demokraté propadli a mají 23 křesel, Zelení čtrnáct, liberální FDP jedenáct křesel a postkomunistická Levice osm.

22:21 - Polské eurovolby vyhrála Občanská platforma premiéra Donalda Tuska se ziskem 24 křesel. Právo a spravedlnost bude mít 16 europoslanců, levicová Strana demokratické levice šest a středová Polská lidová strana čtyři křesla.

22:19 - Maďarští extremisté jsou po Nizozemsku dalšími radikály, jejichž poslanci se budou v příštích pěti letech přesouvat pravidelně mezi Bruselem a Štrasburkem. Podle agentury AP bude mít krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) tři europoslance.

22:17 - Do Evropského parlamentu podle všeho proniknou i internetoví piráti. Švédská Pirátská strana, která podporuje bezplatné stahování hudby, filmů a počítačových her z internetu, získala podle průzkumů před volebními místnostmi získala 7,4 % hlasů.

Foto: Aktuálně.cz
Piráti do Bruselu:
Kuriózní švédská strana podle průzkumů zabodovala

22:08 - Slovenský Štatistický úrad potvrdil domněnky. Podle oficiálních vítězů vyhrála Evropské volby vládní strana Smer-SD se ziskem 32,01 procenta hlasů a získala pět europoslaneckých křesel. Po dvou křeslech mají opoziční SDKÚ-DS (16,98 %), SMK (11,33 %) a KDH (10,87 %).

22:00 - V Evropě se uzavřely poslední volební místnosti. Účast byla podle předběžných výsledků nižší než před pěti lety - svůj hlas odevzdalo 43 procent Evropanů.

21:48 - První výsledky přícházejí i ze Skandinávie. Ve Švédsku eurovolby vyhrála Sociálnědemokratická strana necelými šestadvaceti procenty hlasů.

21:47 - Pravice uspěla i na západě Evropy - v Portugalsku. První odhady před volebními místnostmi hovoří o vítězství sociální demokracie.

21:34 - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy může slavit. První odhady totiž ukazují, že eurovolby vyhrál právě jeho Svaz pro lidové hnutí (UMP), když získal 27 až 28,4 procenta hlasů. Opoziční Socialistická strana naproti tomu získala přízeň zhruba 17 procent Francouzů. S patnácti procenty uspělo i zelené hnutí Evropa-ekologie. Naproti tomu centristé MoDem získali necelých devět procent.

21:19 - Debakl německých socialistů SPD potvrzuje i průzkum stanice ZDF. CSU a CDU podle ní získaly dohromady 38,2 % hlasů. Kromě trojice stran, které spolu vládnou, do Evropského parlamentu proniknou i liberálové FDP, Zelení a poskomunistická Levice.

21:07 - Průměrná volební účast v nynějších volbách do Evropského parlamentu v evropské sedmadvacítce dosáhla 43,01 procent. Vyplývá to z předběžných výsledků hlasování, které na webu zveřejnil EP. V posledních eurovolbách v roce 2004 odvolilo 45,5 procenta obyvatel

21:00 - Agentura Reuters oznámila, že pravicové strany a strany pravého středu získaly v Evropském parlamentu nejvíce křesel. Evropská lidová strana - Evropští demokraté (EPP- ED) tak bude v Evropském parlamentu znovu nejsilnějším blokem. Strana evropských socialistů (EPS), která sdružuje levicové strany, skončí na druhém místě. Reuters analyzovala odhady výsledků ve většině z 27 zemí.

20:08 - Ve Francii vyhrála eurovolby vládní strana UMP prezidenta Sarkozyho. Jak ukázaly průzkumy před volebními místnostmi, připíše si 28 procent, zatímco opoziční socialisté jenom 17 procent. Výsledky přesto obsahují pro prezidenta Sarkozyho varování. Opozice šla do voleb roztříštěna. Pokud by se sečetly hlasy všech opozičních sil, získaly by většinu.

19:38 - V Maďarsku zcela propadli donedávna vládní socialisté. Získali jen čtyři křesla. Opoziční pravicová formace Fidesz jich má šestnáct. Extrémně pravicové hnutí Jobbik, které se profiluje jako protiromské a antisemitské, bude mít dva europoslance.

19:31 - V Rakousku podle předběžných výsledků ztratila vládnoucí sociálnědemokratická strana skoro 10 procent hlasů, získala tedy jen 23,7 procenta. Přes ztrátu tří procentních bodů tak se ziskem 29,6 procenta nejspíš zvítězí Rakouská lidová strana. Ztratí také zelení, kteří by měly obdržet asi 9,5 procenta hlasů. Svobodná strana Rakouska získá odhadem 13,4 procenta a zdvojnásobí tak svůj výsledek z roku 2004.

18:27 - Podle prvních odhadů v Německu utrpěli citelné ztráty vládnoucí křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Podle televize ARD podpora pro křesťanské demokraty a její bavorskou odnož CSU poklesla na 38,5 procent hlasů. Před pěti lety společně získali přes 44 procent hlasů. Merkelovou ale může těšit, že sociální demokraté (SPD) obdrželi podle prognózy 21 procent hlasů. Eurovolby jsou v Německu považovány za důležitý test před parlamentními volbami, naplánovanými na konec září. CDU a sociální demokraté (SPD) spolu vládnou v široké koalici.

18:08 - Bulharská média tvrdí, že některé strany si dnes bez skrupulí kupují hlasy voličů. Za hlas pro svého kandidáta nabízejí zhruba dvacet eur.

17:47 - Účast v italských volbách je nižší, než se očekávalo. V první den voleb v sobotu hlasovalo jen sedmnáct procent voličů, což je méně než před pěti lety. Očekává se, že strana Lid svobody premiéra Silvia Berlusconiho zvítězí a porazí levicovou opozici.

16:26 - Volby maltských poslanců Evropského parlamentu vyhrála opoziční Strana práce. "Získali jsme absolutní většinu," prohlásil podle agentury Reuters předseda strany Joseph Muscat. Malťané volili pět svých zástupců v Evropském parlamentu. Voleb se zúčastnilo 79 procent lidí, což je o tři procenta méně než před pěti lety.

15:30 - Účast Poláků v dnešních volbách do Evropského parlamentu je zatím o něco vyšší než před pěti lety. Přesto zřejmě zůstane pod evropským průměrem. Do poledne přišlo k volebním urnám 6,65 procenta oprávněných voličů, v roce 2004 to bylo ke stejnému času 5,94 procenta. Informovala o tom státní volební komise. Očekává se, že celková účast se bude pohybovat okolo 25 procent. K hlasování ještě dnes vyzývali politici a také kněží na mších.

14:16 - Vítězem voleb do Evropského parlamentu na Slovensku je Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, který získal 32,1 procenta hlasů. Vyplývá to z neoficiálních definitivních výsledků hlasování, které ČTK poskytly důvěryhodné zdroje z prostředí štábů politických stran. Druhá skončila Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKÚ-DS) s 16,98 procenty. Mandáty v EP si rozdělí všech šest slovenských parlamentních stran. K urnám přišlo 19,64 procenta voličů, což je o trochu více než v roce 2004, kdy Slovensko mělo nejnižší účast ze všech zemí EU. Více čtěte ZDE

13:28 - Irská vládnoucí strana premiéra Briana Cowena zřejmě přijde o křeslo v Evropském parlamentu za metropoli Dublin. Povolební průzkumy ukazují, že ho na její úkor získají euroskeptici. Podle expertů to může značit problémy pro chystané nové referendum o Lisabonské smlouvě. Premiérova strana Fianna Fail utrpěla zdrcující porážku v místních volbách, které se konaly zároveň s hlasováním do Evropského parlamentu. Jde o trest za hospodářskou krizi, která Irsko poslala do hluboké recese.

12:14 - Ačkoli se očekává, že nejsilnějšími frakcemi v Evropském parlamentu zůstanou i po letošních volbách centristická uskupení lidovců a socialistů, posílit mohou v důsledku ekonomické krize extrémně pravicové síly. "Nevypadá to, že by tyto volby měly být nějakým triumfem či velkým okamžikem evropské demokracie," řekl agentuře Reuters Thomas Klau z Evropské rady pro zahraniční vztahy. "Národní vlády vyvolaly dojem, že Evropa není schopna přesvědčivým způsobem reagovat na největší ekonomickou krizi od 30. let," vysvětlil Klau.

11:12 - Účast v letošních eurovolbách bude zřejmě nižší než před pěti lety, kdy v celoevropském měřítku dosáhla 45 procent. Menší počet hlasujících hlásí vedle Česka také z Nizozemska a Itálie. Průměrnou účast by měly zvednout země, kde je uzákoněno povinné hlasování, jako je Řecko či Lucembursko. Úplně nejvyšší účast se očekává v další zemi s povinným hlasováním - Belgii.

10:08 - Výsledky průzkumu před volebními místnostmi v Lotyšsku ukazují na velké zisky pro nejsilnější stranu rusky mluvící menšiny. Významně naopak ztratily všechny vládní strany. Lotyšsko bylo vážně postiženo dopady hospodářské krize, a výsledky voleb tak mohou podle analytiků znovu ohrozit stabilitu vládní koalice. Jedno z osmi křesel v Evropském parlamentu by měl získat také Alfreds Rubiks, který byl vězněn za podporu sovětského zásahu v roce 1991, kdy Lotyšsko vyhlásilo nezávislost.

8:47 - Eurovolby na Slovensku zřejmě vyhrál vládní Smer premiéra Roberta Fica. Agentura SITA bez uvedení zdroje informovala o tom, že po sečtení 98 procent hlasů získal Smer-SD pět křesel, SDKÚ-DS, SMK a KDH po dvou a ĽS-HZDS a SNS po jednom. Smer-SD podpořilo přes 31 procent voličů, opoziční SDKÚ-DS kolem 16 procent a maďarskou koalici 11 procent voličů.

7:14 - Volební maraton hlasování do Evropského parlamentu, který zahájily ve čtvrtek Velká Británie a Nizozemsko, vrcholí dnes v 19 zemích EU. Hlasuje se v Rakousku, Belgii, Německu, Dánsku, Španělsku, Estonsku, Finsku, Francii, Řecku, Litvě, Lucembursku, Polsku, Portugalsku, Slovinsku, Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku a Švédsku.

 

Právě se děje

Další zprávy