Eurovolby v Nizozemsku: uspěli populisté i liberálové

Naďa Straková
5. 6. 2009 10:04
Celkově vyhrála protiimigrantská Strana pro svobodu, liberálové přežili svou smrt
Geert Wilders oslavuje. Jeho strana v novém europarlamentu obsadí podle odhadů čtyři křesla
Geert Wilders oslavuje. Jeho strana v novém europarlamentu obsadí podle odhadů čtyři křesla | Foto: Reuters

Brusel/Amsterdam - Nizozemská protiimigrantská Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního Geerta Wilderse ve volbách do Evropského parlamentu uspěla zřejmě více, než se očekávalo. 

Podle posledních volebních odhadů z dnešního rána získala ve volbách do EP zhruba 16,9 procenta hlasů, což jí bude stačit na obsazení čtyř europoslaneckých křesel z celkových 25, které má Nizozemsko přidělené.

Největší počet křesel však obsadí křesťanskodemokratická strana (CDA) současného premiéra Jana Petera Balkenendeho, která podle portálu Euobserver získala 20 procent odevzdaných hlasů, což v přepočtu na poslanecká místa znamená pět křesel.

Předběžné výsledky odpovídají odhadům, že současná hospodářská krize vyvolávající v lidech obavy o ztrátu zaměstnání, nahrává krajně pravicovým stranám.

Koaliční Strana práce (PvdA) získala 12,2 procenta hlasů, čímž přišla o čtyři křesla, a z nynějších sedmi obsadí pouze tři.

Nizozemští Zelení si se ziskem 8,9 procenta naopak o jedno křeslo polepší - v novém europarlamentu zasednou celkově tři jejich poslanci.

Liberálové přežili svou smrt 

Možná největším překvapením eurovoleb v Nizozemsku se však stala liberální strana D66, která se svými 11,3 procenty bude v europarlamentu zastoupena třemi poslanci. Straně hrozil zánik a někteří předpovídali, že se do europarlamentu tentokrát vůbec nedostane.

"Nizozemci nejsou ani proti ani jednoznačně pro Evropskou unii," nechal se slyšet lídr D66 Alexander Pechtold, který zároveň podotkl, že z celkových 25 křesel jich krajně pravicových bude jen osm.

Oproti posledním volbám do europarlamentu v roce 2004, kdy volilo 39,1 procenta nizozemských voličů, jich letos mírně ubylo - k urnám došlo 36,5 procenta oprávněných voličů.

Kritika islámu v době krize

Wilders u svých voličů zabodoval zejména s kritikou islámu a protiimigrační rétorikou. Straně pravicového populisty, který nechvalně proslul přirovnáním Koránu k Hitlerově knize Mein Kampf a který hodlá z Unie vyloučit "zkorumpované" Bulhary a Rumuny, průzkumy předpovídaly, že získá dva až pět mandátů.

"V příštím europarlamentu bude zastoupeno minimálně dvanáct krajně pravicových stran," tvrdí německá politoložka Britta Schellenbergová, která se extremismem v Evropě dlouhodobě zabývá.

 

Právě se děje

Další zprávy