Topolánek: Lisabon je mrtvý, nehledě na ratifikaci

Michal Žák Michal Žák
30. 5. 2009 18:04
Někdejší český premiér přitom pod reformní smlouvu dal svůj podpis
Šéf ODS Mirek Topolánek
Šéf ODS Mirek Topolánek | Foto: Reuters

Varšava - Lisabonská smlouva, která má reformovat rozšířenou Evropskou unii, je mrtvým dokumentem. A to bez ohledu na to, zda bude ratifikována, nebo ne.

Na předvolebním sjezdu polské konzervativní strany Právo a spravedlnost ve Varšavě to řekl šéf Občanské demokratické strany Mirek Topolánek, napsal server Gazeta.pl.

Lisabon podle Topolánka neodpovídá realitě 21. století. "Skutečná diskuse o podobě Evropské unie je ještě před námi," zdůraznil český expremiér.

On sám přitom dokument jako zástupce České republiky v portugalském Lisabonu podepsal.

Portugal's Prime Minister Jose Socrates gestures before the signing ceremony of the EU Treaty of Lisbon December 13, 2007. REUTERS/Nacho Doce (PORTUGAL
Portugal's Prime Minister Jose Socrates gestures before the signing ceremony of the EU Treaty of Lisbon December 13, 2007. REUTERS/Nacho Doce (PORTUGAL | Foto: Reuters

Schválení prozatím zarazil Klaus

Ještě počátkem května přitom přemlouval senátory, aby smlouvu ratifikovali.

Tehdy na ně apeloval, že neschválení smlouvy jen posílí hlasy volající po rozdělení Unie. "A žene nás do náruče Moskvy," varoval. "O konečné podobě Evropské unie nerozhodují smlouvy, ale činy politiků."

Osud ratifikace Lisabonské smlouvy v Česku je v tuto chvíli nejistý. Prezident Václav Klaus, známý odpůrce dokumentu, ji zatím odmítl podepsat. Čeká na to, zda skupina senátorů ODS podá k Ústavnímu soudu stížnost.

Tím proti sobě poštval značnou část politiků. Objevil se dokonce názor, že takový postup lze považovat za velezradu.

 

Právě se děje

Další zprávy