Německo zvolilo staronovým prezidentem Köhlera

Simona Holecová
23. 5. 2009 15:20
Jde i o vítězství politiky Angely Merkelové
Německý prezident Horst Köhler obhájil svůj post.
Německý prezident Horst Köhler obhájil svůj post. | Foto: Reuters

Berlín - Finančník Horst Köhler, který pět let zastával funkci německého prezidenta, v sobotu obhájil svůj post.

Spolkové shromáždění jej na dalších pět let posílá do prezidentského paláce.

Köhler, za jehož vzestupem stojí křesťanský blok CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, zvítězil již v prvním kole, když získal potřebnou absolutní většinu hlasů.

Pro Merkelovou, která už měsíce bojuje s ekonomickou krizí v Německu a recepty na její zažehnání působí dennodenní roztržky, je to dobrá zpráva. A to jak o poměrech uvnitř partaje, tak o vztazích se spřátelenými liberály (FDP).

Staronový prezident, někdejší šéf Mezinárodního měnového fondu, získal 613 hlasů z 1 224 možných. Je to přesně tolik, kolik potřeboval pro vítězství. A jen o jediný hlas méně, než mu celkově mohly CDU/CSU a FDP poskládat.

Protikandidátkou mu byla žena, Gesine Schwanová. Prezidentku univerzity nominovali sociální demokraté (SPD). Ve volbě získala 503 hlasů. A je pikantní, že podobným poměrem hlasů ji Köhler porazil při prezidentské volbě v roce 2004.

Fakta:

Horst Köhler

  • Narodil se 22. února 1943; o místě narození panují pochybnosti. Zatímco Köhler uvádí obec Skierbieszów v dnešním Polsku, list Bild vypátral, že prezident během své návštěvy v saském Markkleebergu (kde Köhlerova rodina kdysi žila) zjistil, že v matrice tamního kostela je jako místo jeho narození uveden rakouský Sankt Pölten.
  • Ekonomii vystudoval Köhler na univerzitě v Tübingenu, kde také od roku 1969 pracoval jako referent Institutu pro aplikovaný ekonomický výzkum.
  • V roce 1976 vstoupil do služeb spolkového ministerstva hospodářství, odkud ale po pěti letech odešel dělat referenta do úřadu předsedy vlády spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko.
  • V roce 1981 Köhler vstoupil do Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU), jejímž členem je dosud.
  • V letech 1982 až 1993 zastával Köhler různé posty na spolkovém ministerstvu financí, včetně funkce náměstka ministra. Mimo jiné se podílel na přípravě měnové unie obou tehdejších německých států.
  • V roce 1993 se Köhler stal předsedou Německého svazu spořitelen (DSGV) a od července 1998 do března 2000 stál v čele Evropské banky pro obnovu a rozvoj.
  • Hlavním ředitelem Mezinárodního měnového fondu byl Köhler od března 2000 do jara 2004, kdy na funkci rezignoval.
  • Horst Köhler je ženatý, s manželkou Evou Luisou má dvě děti.

Zdroj: ČTK

Výsledky jsou zajímavější o to, že Německo čekají v září parlamentní volby. Komentátoři obecně považovali volbu prezidenta za lakmusový papírek, který ukáže sílu Angely Merkelové. Nyní tipují, že se nejvlivnější ženě světa podaří na podzim čtyřletý mandát rovněž obhájit; zvlášť proto, že se bude moci spolehnout na koaliční partnery a vládu s nimi vytvořit.

Jinak je volba šestašedesátiletého Köhlera ve světových médiích brána jako zpráva menšího významu: Německý prezident nemá reálnou politickou moc. V minulosti ovšem byli mnozí z nich - kupříkladu Richard von Weizsäcker - považováni za morální autority. Köhler je ovšem stále brán spíš jako ekonom. Naposledy na sebe výrazně upozornil, když hovořil o krizi jako o šanci, že státy pochopí nemožnost vytvářet si trvale výhody na úkor ostatních.

Spolkové shromáždění se schází vždy jen jednou za pět let právě za účelem volby prezidenta. Tvoří jej 612 členů parlamentu, zbytek je poskládán z delegátů šestnácti spolkových zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy