Prezidentkou Litvy zvolena eurokomisařka Grybauskaite

Pavel Vondra
18. 5. 2009 7:45
Je to poprvé, co si voliči v postkomunistickém bloku vybrali do čela státu ženu

Vilnius - Voliči v Litvě psali o víkendu dějiny. Tím, že v prezidentských volbách odevzdali přes 69 procent hlasů eurokomisařce Dalii Grybauskaite, rozhodli o výsledku hlasování už v prvním kole.

Někdejší komunistický blok zemí střední a východní Evropy tak získal první ženskou hlavu státu zvolenou přímo lidmi. Sousední Lotyšsko sice reprezentovala v čele státu žena (Vaira Vīķe-Freiberga) už v letech 1999-2007, tam ale podobně jako v České republice volí prezidenta parlament, nikoli přímo lid.

Minulý měsíc měli příležitost získat tento primát Slováci, ti ale nakonec dali před Ivetou Radičovou přednost úřadujícímu prezidentovi Ivanu Gašparovičovi.

Grybauskaite, která kandidovala jako nezávislá s podporou vládnoucích konzervativců, zvítězila v nedělním hlasování s obrovským odstupem: druhý v pořadí - sociální demokrat Algirdas Butkevičius - dostal necelých dvanáct procent hlasů.

Foto: Aktuálně.cz

Volební účast přesáhla podle ústřední volební komise polovinu všech registrovaných voličů (přesně 51,66%), čímž byla splněna další zákonná podmínka pro zvolení hlavy státu už v první kole.

Grybauskaite strávila posledních pět let v Evropské komisi - zprvu jako komisařka pro školství a kulturu, od listopadu 2004 pak jako komisařka pro finanční plánování a rozpočet.

Voliči od 53leté vystudované ekonomky očekávají především účinnější postup proti hospodářské krizi. Právě vědomí, že má své těžce zkoušené vlasti v tomto ohledu co nabídnout, ji také přimělo počátkem roku ohlásit kandidaturu na post hlavy státu.

 

Právě se děje

Další zprávy