Gaye policie v Moskvě rozehnala. Eurosong nepomohl

Naďa Straková
16. 5. 2009 11:30
Organizátoři ruského Gay Pride sázeli na podporu účastníků Eurovize
Příslušníci zásahových jednotek ruského ministerstva vnitra v roce 2007 britského veterána boje za zrovnoprávnění homosexuálů Petera Tatchella zatkli. Ten byl před moskevskou radnicí rovněž fyzicky napaden ruským nacionalistou
Příslušníci zásahových jednotek ruského ministerstva vnitra v roce 2007 britského veterána boje za zrovnoprávnění homosexuálů Petera Tatchella zatkli. Ten byl před moskevskou radnicí rovněž fyzicky napaden ruským nacionalistou | Foto: Reuters

Moskva - Policie v Moskvě rozprášila pochod několika desítek homosexuálů. Ruští gayové a lesbičky doufali, že úspěchu pochodu, který měl upozornit na jejich občanská práva, pomůže večerní písničková soutěžní show Eurosong. Její finále se letos koná právě v Moskvě.

Aktivisté z řad tzv. LGBT komunity (lesby,gayové, bisexuálové a transsexuálové), kteří patří k nejskalnějším příznivcům této kýčovité podívané plné výstředních kostýmů a kolovrátkových melodií, tak chtěli spojit příjemné s užitečným.

Moskevská radnice však akci oficiálně nepovolila a opakovaně dala najevo, že je připravena vyslat na aktivisty pořádkové síly. Ruští nacionalisté a pravoslavní konzervativci paradoxně souhlas k protestu proti propagaci práv sexuálních menšin bez problémů získali.

„Pochod tak či onak uspořádáme," nechal se slyšet ještě před pochodem hlavní koordinátor moskevské Gay Pride Nikolaj Alexejev z organizace GayRussia.

„Svět se bude bouřit…pokud budou před vyvrcholením Eurovize v Moskvě lidé zatýkáni a biti. Bude to pro Rusko ostuda," dodal Alexejev.

Například moskevský starosta Jurij Lužkov ale označuje homosexualitu za "satanistickou".  Kolem třiceti aktivistů tak dnes dopoledne skončilo v policejních antonech.

Nikolaj Alexejev z organizace GayRussia doufal, že si úřady v sobotu dvakrát rozmyslí riskovat mezinárodní ostudu a nechají průvod být
Nikolaj Alexejev z organizace GayRussia doufal, že si úřady v sobotu dvakrát rozmyslí riskovat mezinárodní ostudu a nechají průvod být | Foto: Reuters

Mezinárodní podívaná

Ruské gaye a lesby jeli do Moskvy podpořit i mnozí evropští a američtí aktivisté. Na nelegální průvod se chystal i britský bojovník za práva gayů Peter Thatchell, kterého v roce 2007 na stejné akci před zraky tamní policie fyzicky napadl ruský nacionalista.

„Ze strany policie přicházejí už teď signály, že na demonstrantech nebudou šetřit násilím," přiznával lehkou nervozitu Peter Thatchell.

„Nizozemská skupina De Toppers včera s odkazem na oficiální postoj nizozemské vlády veřejně oznámila, že pokud bude proti aktivistům použito násilí, že se ze soutěže Eurosong stáhne.

Nulová tolerance

Tolerance k odlišnosti, zejména té sexuální, je v Rusku prakticky nulová.V roce 1993 byla homosexualita sice dekriminalizována, ale novým nepřítelem se lidem s jinou sexuální orientací stala pravoslavná církev, která od devadesátých let velmi posílila své postavení.

Pravoslaví přišlo v Rusku po rozpadu Sovětského svazu znovu do módy a má mocné zastánce v nejvyšších patrech státní moci
Pravoslaví přišlo v Rusku po rozpadu Sovětského svazu znovu do módy a má mocné zastánce v nejvyšších patrech státní moci | Foto: Reuters

Homosexuálům vyhlásila otevřený boj s tím, že by se měli léčit, modlit, držet půst a kát se.

Svým nepřátelským postojem vůči gayům a lesbám je vyhlášený i již zmiňovaný dlouholetý starosta Moskvy Jurij Lužkov. Všechny žádosti o povolení průvodů homosexuálů od roku 2006, kdy byla podána první žádost, zamítl.  

„Cílem homosexuálů je destabilizovat zemi," řekl britské stanici BBC lídr Ruské pravoslavné mládeže Michail Nalimov.

Boj proti gayům a lesbám Nalimov vidí jako boj za „duši Ruska" a po vládě požaduje, aby homosexualitu opět zařadila mezi kriminální činy.

Dvě Iriny u oltáře

Hlásit se otevřeně k jiné sexuální orientaci na veřejnosti skýtá v Rusku velká nebezpečí.

Irina Fedotovová a Irina Šepitková tento týden žádaly ruské úřady o možnost uzavřít manželství
Irina Fedotovová a Irina Šepitková tento týden žádaly ruské úřady o možnost uzavřít manželství | Foto: Reuters

Ledy se zatím neúspěšně pokusily prolomit dvě lesby - Irina Fedotovová a Irina Šepitková. Ty ruské úřady tento týden požádaly o možnost uzavřít manželství. Se zamítnutím předem počítaly a svůj pokus pojaly jen jako demonstrativní gesto, kterým chtěly poukázat na hluboce zakořeněnou homofobii v ruské společnosti.

„Je těžké být v Rusku homosexuálem," řekla Fedotovová pro BBC. „Dělají vám problémy v rodině, v práci, ale i mezi přáteli. Mohou vás kdykoli zmlátit na ulici, v městské hromadné dopravě nebo když vyjdete v noci z klubu," dodala.

Obě Iriny plánují uzavřít spolu sňatek letos v létě v Kanadě. Ruské úřady jim pak manželství budou muset kvůli skulince v ruském zákoně uznat, tvrdí Nikolaj Alexejev.

 

Právě se děje

Další zprávy