Moskevské metro hlásí největší pokles pasažérů od války

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
13. 5. 2009 14:34
Jde o důsledek krize: firmy propouštějí a nezaměstnaní přestávají cestovat
Starý a nový vůz moskevského metra
Starý a nový vůz moskevského metra | Foto: User S1

Moskva - Ekonomická krize v Rusku se dotýká i jednoho z nejrušnějších transportních systémů světa - moskevského metra.

Podle jeho šéfa Dmitrije Gajeva zažívá podzemní dráha v ruské metropoli největší odliv cestujících za posledních šedesát let.

Podle statistik klesl v prvním čtvrtletí roku 2009 počet pasažérů o 7 procent oproti stejnému období loni a v dubnu a květnu metro denně v průměru přepravilo o 700 tisíc méně cestujících než před rokem.

Nezaměstnaní necestují

„Toto je nejprudší pokles cestujících zaznamenaný v celé poválečné historii moskevského metra," citovala agentura Reuters ředitele metra Dmitrije Gajeva. Podle něj jde o větší propad, než který byl zaznamenán po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 nebo v průběhu ruské finanční krize v roce 1998.

Nynější celosvětová ekonomická krize se v Rusku projevila nebývale tvrdě. Nezaměstnanost 9,5 procenta je nejvyšší za posledních osm let a očekávaný propad ekonomiky bude tento rok činit 6 procent.

Stanice Komsomolskaja, moskevské metro je známé bohatými dekoracemi
Stanice Komsomolskaja, moskevské metro je známé bohatými dekoracemi | Foto: User S1

Podle Gajeva za poklesem popularity metra stojí právě propouštění z práce.

„Mnoho lidí, kteří pracovali v moskevských podnicích, přijíždělo z moskevských předměstí a dalších regionů a teď se mnoho pracovníků ve stavebním průmyslu - zvláště těch ze zemí bývalého SSSR - stalo nadbytečnými," prohlásil.

Jedno z největších

Moskevské metro bylo založeno v roce 1935 a v současné době má 12 tras a 177 stanic. Denně loni přepravovalo přes 9 milionů cestujících, což ho činilo společně s tokijským metrosystémem nejvytíženějším na světě. Praha je podle statistik zdejšího dopravního podniku na dvacátém místě.

Pro Moskvany i návštěvníky ruské metropole, kteří se na ulicích potýkají s obrovskými automobilovými zácpami, je metro základním dopravním prostředkem. Krize však už způsobila, že se od provozu trochu odlehčilo i povrchové dopravě.


 

Právě se děje

Další zprávy