Jednou týdně povinně bez masa, rozhodl belgický Gent

Pavel Vondra
13. 5. 2009 12:28
Vegetariánské čtvrtky mají pomoci v boji proti klimatickým změnám i obezitě
Na člunu z lilku vstříc nové zelenější budoucnosti - reklama na vegetariánské čtvrtky v Gentu
Na člunu z lilku vstříc nové zelenější budoucnosti - reklama na vegetariánské čtvrtky v Gentu | Foto: EVA

Gent - Belgický Gent se rozhodl jako první město na světě zavést povinné vegetariánství alespoň jednou týdně. Opatření se zatím týká jen zvolených městských zastupitelů a státních zaměstnanců, do budoucna se ale počítá i se školami.

První "Veggiedag" (Vegetariánský den) byl ohlášen na tento čtvrtek, už dnes se ale v půlmilionové metropoli východních Flander konají propagační akce, které na tuto aktivitu mají upozornit širokou veřejnost.

Organizátoři mimo jiné nechali vytisknout 90 tisíc map, kde jsou vyznačeny vegetariánské restaurace a stravovací zařízení ve městě.

Omezit emise i nadváhu

Deklarovaným cílem akce je upozornit na negativní dopady, která má chov hospodářských zvířat využívaných k výrobě masa. Podle některých studií se chov skotu podílí na celkových emisích skleníkových plynů až z jedné pětiny.

Foto: Aktuálně.cz

Dalším důvodem jsou obavy o zdraví obyvatelstva, které je v Belgii stejně jako v mnoha dalších západních zemích čím dál obéznější.

"Vyvážená vegetariánská strava není jen dlouhodobě udržitelná, ale také zdravá. Lidé ve Flandrech jedí příliš mnoho masa a málo ovoce, což má pro naše zdraví katastrofální důsledky, jako je růst cholesterolu, riziko rakovinových onemocnění a cukrovky či obezita," uvedla Tine Lassuytová ze sdružení Etická vegetariánská alternativa (EVA), které ve spolupráci s gentskou radnicí celou akci připravilo.

 

Právě se děje

Další zprávy