Německá vláda chce po školním masakru zakázat paintball

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
8. 5. 2009 15:29
Berlín výrazně zpřísní zbrojní zákon
Německá vláda reaguje na školní masakr ve Winnendenu: Navrhuje zpřísnit zbrojní zákon. (Ilustrační foto)
Německá vláda reaguje na školní masakr ve Winnendenu: Navrhuje zpřísnit zbrojní zákon. (Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Berlín - Dva měsíce po školním masakru ve Winnendenu plní německá vláda, co slíbila. Do voleb, které budou letos v září, chce výrazně zpřísnit zbrojní zákon.

Špičky velké koalice, vedené kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU), jdou ale podstatně dál, než si většina Němců dokázala představit. Kromě přísnějších kontrol či biometricky zajištěných domácích skříněk se zbraněmi chtějí v zemi zakázat paintball.

"Předstírá se při něm zabíjení," vysvětlil německým novinářům místopředseda poslaneckého klubu CDU Wolfgang Bosbach.

"Při těchto takzvaných hrách existuje nebezpečí, že se násilí bude bagatelizovat," argumentuje i Dieter Wiefelspütz z druhé z koaličních stran, sociálnědemokratické SPD.

Proti "hře na zabíjení" jsou také další přední němečtí politici. Každému, kdo zákon poruší, má hrozit pokuta až 5000 eur (asi 120 tisíc korun).

Češi mají zbraně, Němci značkovače

Hra, při níž po sobě hráči střílejí barevnými kuličkami, přišla do Evropy ze Spojených států. Populární je i v České republice. Jako součást takzvaného teambuildingu si ji oblíbila nejedna zdejší firma.

"Zlepšuje schopnost týmové spolupráce, učí hráče překonávat překážky a napomáhá k prohloubení pracovních či obchodních vztahů," tvrdí na internetu česká společnost, která se organizováním paintballových zápasů už několik let zabývá.

"Hřištěm" bývají opuštěné tovární haly, nevyužívaná vojenská cvičiště nebo outdoorové areály v přírodě.

V Německu se paintballem baví tisíce lidí. Na rozdíl od jiných zemí tu ale už teď platí poměrně přísná pravidla.

Do hry se kupříkladu může zapojit jen osoba starší 18 let (ve Spojených státech žádné věkové omezení neexistuje). A zatímco Češi po sobě střílejí z paintballových "zbraní", Němci slovo "zbraň" záměrně nepoužívají a mluví výhradně o "značkovačích". Ani to ale - jak se zdá - německým politikům nestačí.

Kritika ze všech stran

Informace, která se ve čtvrtek objevila snad ve všech hlavních německých médiích, vyvolala velký rozruch. Nad záměrem vlády kroutí hlavou nejen vášniví hráči paintballu, ale i německá opozice.

Zelení, koaliční partner SPD ve vládě Gerharda Schrödera, Merkelové a spol. vyčítají, že vychází vstříc vlivné zbrojařské lobby. Vláda by podle nich měla v prvé řadě skoncovat se skutečně nebezpečnými zbraněmi a ne "pokrytecky zakazovat paintball".

Vláda Angely Merkelové (na snímku) bude chtít novou legislativu prosadit do zářijových parlamentních voleb. Opozice je ale proti.
Vláda Angely Merkelové (na snímku) bude chtít novou legislativu prosadit do zářijových parlamentních voleb. Opozice je ale proti. | Foto: Reuters

Nová zbrojní legislativa má navíc úředníkům umožnit kontroly domácností, a to bez jakéhokoliv konkrétního podezření. A to je zas trnem v oku mnoha německým liberálům.

"Zákon zavede povinnost vpustit kontrolory do bytu," cituje křesťanského demokrata Bosbacha agentura DPA. Kdo odmítne, přijde o zbrojní pas.

Aby se neopakoval případ sedmnáctiletého školního střelce Tima K., který vražednou zbraň odcizil svému otci, počítají autoři zákona i s už zmiňovaným biometrickým "zámkem" skříněk, v nichž se domácí zbraně schovávají. Otevřít by ji měl v budoucnu například jen člověk s předem zaregistrovaným otiskem prstu.

Mimochodem: Podle zpravodajského serveru Spiegel Online Tim nebyl hráčem paintballu, jak se po masakru ve Winnendenu mylně uvádělo. Rád střílel z takzvaných air soft zbraní - z pistolí na plastové projektily. A ty jsou podle odborníků mnohem nebezpečnější než zbraně na paintball.

 

Právě se děje

Další zprávy