Gruzie prý potlačila pokus o puč placený Moskvou

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
5. 5. 2009 14:13
Velitel vzbouřené vojenské základny nedaleko Tbilisi byl zatčen
Gruzínské tanky míří na základnu Muchrovani
Gruzínské tanky míří na základnu Muchrovani | Foto: Reuters

Tbilisi - Gruzínská vláda oznámila, že odhalila a zmařila pokus o státní převrat, zosnovaný Ruskem.

Podle ministerstva vnitra se vzbouřili vojáci na základně Muchrovani asi 30 kilometrů východně od hlavního města Tbilisi.

Podle ministra obrany Davida Sicharulidzeho se tamní posádka dnes ráno vzepřela rozkazům s cílem "narušit vojenské cvičení NATO a svrhnout vládu". Jejich rebelie byla ale následně potlačena a velitel základny zatčen.

Zadržen byl i bývalý velitel speciálních operací Georgij Gvaladze, jehož ministr Sicharulidze předtím identifikoval jako údajného vůdce připravovaného převratu.

Moskva: Je to šílenství

Ruský velvyslanec při NATO označil tvrzení gruzínské vlády za "šílenství". Také podle vůdce gruzínské opozice Kachy Kukavy se administrativa prezidenta Michaila Saakašviliho pouze snaží odvést pozornost od opozičních protestů, které probíhají v Tbilisi.

Mapa Gruzie - Severní a Jižní Osetie, Abcházie
Mapa Gruzie - Severní a Jižní Osetie, Abcházie | Foto: Aktuálně.cz

Zítra má v Gruzii začít vojenské cvičení zemí NATO a několika dalších států. Zúčastní se ho přes tisíc vojáků, manévry se uskuteční i na bývalé sovětské vojenské základně Vaziani nedaleko hranice s Jižní Osetií, kterou střeží ruská armáda.

Rusko a Gruzie se loni v srpnu střetly ve válečném konfliktu o Jižní Osetii. Kreml cvičení NATO v oblasti, kde se ještě loni válčilo, označuje za otevřenou provokaci. Vztahy mezi ruským premiérem Vladimirem Putinem a gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim jsou napjaté již delší dobu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes také odřekl účast na plánovaném květnovém zasedání Rady Rusko-NATO na protest proti vyhoštění dvou ruských diplomatů z Bruselu. Odstupující generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer nad tím vyjádřil politování.

 

Právě se děje

Další zprávy