Pět Čechů a jeden Slovák nepřežili pád laviny v Alpách

Zahraničí Zahraničí
3. 5. 2009 19:30
Záchranáři kvůli počasí nemohli pomoci Čechům a Slovákovi v lavině.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Vídeň  - Šest lidí zemřelo o víkendu v lavině  v rakouských Alpách. Oznámila to dnes s odvoláním na rakouskou policii agentura APA. Pět z nich mělo bylo z Česka, poslední byl Slovák.

Úmrtí potvrdil i český konzul ve Vídni, uvedla ČT. Rodiny obětí jsou  informovány.

Sedmý člen skupiny alpinistů se podle BBC rozhodl s kolegy na tůru nejít, a tak se vyhl tragédii. Rakouská média informovala, že se psychicky zhroutil.

Skupina se vydala z chaty Hochwilderhaus v Ötztalských Alpách v Tyrolsku na horu Schalfkogel, jejíž vrchol se nachází ve výšce 3500 metrů.

Lavina byla 100 metrů široká. Šéf horské služby v oblasti Obergurgl Ronald Ribis ČTK řekl, že skupina nešla na horu "normální trasou". "Šli jinudy, což nepochybně sehrálo svou roli v tom, že je zasáhla lavina," řekl. Odmítl však jejich počínání označit za chybu.

Ilustrační fotografie. V červenci 2007 spadla lavina na K2.
Ilustrační fotografie. V červenci 2007 spadla lavina na K2. | Foto: Expedice Leopolda Sulovského

Mladí muži prý měli dobrou výstroj, měli u sebe i přístroje pro lokalizaci v lavině. Sněhová masa je zavalila zřejmě chvíli poté, co se kvůli špatné viditelnosti rozhodli k návratu z průzkumné tůry.

Pátrání muselo v noci počkat

Sesuv laviny byl ve výšce kolem 3 000 metrů zpozorován už v sobotu v odpoledních hodinách. Záchranáři zkusili skupinu hledat vrtulníkem, ale kvůli nepříznivému počasí se museli vrátit a pátrání tak začalo až v neděli brzy ráno.

Po chvíli záchranáři našli čtyři oběti, později další dvě. V devět hodin ráno pátrání ukončili.

V rakouských Alpách bylo tuto zimu nezvykle mnoho sněhu. Laviny byly časté a několik si jich vyžádalo oběti na životech. V hornorakouských Alpách zemřel na začátku dubna třiadvacetiletý Čech, když se na něj a jeho pět kolegů při horolezecké výpravě zřítila lavina.

Sobotní pád laviny je jedno z největších neštěstí svého druhu v rakouských Alpách v posledních deseti letech. Zdaleka nejvíc životů, a to 33, si vyžádala lavina, která spadla v únoru 1999 v tyrolském Galtüru.

V roce 2005 zemřelo sedm Čechů pod lavinou v Roháčích. V československé historii byl v tomto směru nejhorší pád laviny v Peru v roce 1970, kdy zemřelo 14 československých horolezců. 

 

Právě se děje

Další zprávy