NATO obnovilo styky s Moskvou. A vyhostilo dva Rusy

Roman Gazdík
30. 4. 2009 14:22
Ruští diplomaté měli být zapleteni do špionážní aféry kolem Estonce Simma
Foto: NATO

Brusel/Moskva - Rusko a Severoatlantická aliance (NATO) ve středu plně obnovily vztahy a opět začala fungovat Rada NATO - Rusko, jejíž činnost byla pozastavena po válce mezi Ruskem a Gruzií loni v létě.

Ve stejný den však aliance Moskvě věnovala jeden nečekaný „dárek". Bylo jím vyhoštění dvou ruských diplomatů z ruské mise, kteří byli údajně zapleteni do aféry Estonce Hermana Simma. Ten byl za proruskou špionáž odsouzen ke dvanácti letům vězení.

Vysoce postavený zaměstnanec estonského ministerstva obrany předal ruské civilní rozvědce SVR více než 2000 stran dokumentů. Informoval například i o postoji NATO k plánovanému středoevropskému systému protiraketové obrany, jehož součástí má být i radar v Brdech.

„Dvěma ruským diplomatům bylo řečeno, že zde nejsou vítáni," citovala agentura Reuters zdroj z diplomatických kruhů NATO.

Rusko na jejich vypovězení reagovalo velmi nelibě.

„V souvislosti se dvěma zaměstnanci stálé ruské mise při NATO došlo bez jasného vysvětlení k hrubé provokaci založené na zcela falešné zámince," stojí v oficiálním vyjádření ruského ministerstva zahraničí.

„Tento urážlivý čin zásadně protiřečí prohlášením vedení NATO o jeho připravenosti normalizovat s Ruskem vztahy… Osoby stojící za touto provokací nemají zájem na tom současný trend ke zlepšení vztahů stimulovat."

 

Právě se děje

Další zprávy