Volby na Islandu ovládla poprvé v historii levice

Zahraničí Zahraničí
26. 4. 2009 15:16
Přechodná vláda premiérky Jóhanny Sirgurdardóttir obhájila mandát
Islandská premiérka Sirgurdardóttir z vítězné Sociálnědemokratické aliance děkuje voličům během parlamentních voleb.
Islandská premiérka Sirgurdardóttir z vítězné Sociálnědemokratické aliance děkuje voličům během parlamentních voleb. | Foto: Reuters

Reykjavík - Přechodná vláda sociálnědemokratické premiérky Jóhanny Sirgurdardóttir zvítězila v předčasných volbách. Islandští voliči tak potrestali dlouho vládnoucí konzervativní Stranu nezávislosti za to, že zemi před sedmi měsíci zavlekla do finančního bankrotu. 

Spojení Sociálně demokratické aliance a Strany zelných, které obě podporují vstup do EU, získalo v islandském parlamentu těsnou většinu. Stranám přechodné vlády připadne 34 z 63 křesel. Sociální demokraté získali 20 poslanců, zelení 14.

Je to poprvé v dějinách země, co se levici podařilo vytvořit parlamentní většinu. Premiérka Sigurdardóttir prohlásila, že jde o historické vítězství. „Veřejnost volá po změně morálky, proto volila nás," dodala. Strana nezávislosti byla podle ní u vlády již příliš dlouho. 

Strana nezávislosti, která se v lednu po masivních protestech veřejnosti vzdala vlády, stála v čele země po dobu osmnácti let. Současný výsledek 24 % pro ni znamená ještě horší bilanci, než nejnižší dosud zaznamenané skóre 27 % z roku 1987. V reálu to pro ni znamená 15 křesel v parlamentu.

„Prohráli jsme, ale příště vyhrajeme," uznal porážku a zhodnotil výsledek leader Strany nezávislosti Bjarni Benediktsson.

Novou islandskou vládu čekají nelehké úkoly. Ekonomika země potřebuje přepracovat tak, aby jejím pilířem nebylo finančnictví a s ním spojené služby. Nezaměstnanost a státní rozpočet také otestují schopnosti levicové vlády.

Premiérka  Sigurdardóttir se chystá podat co nejdříve přihlášku do EU. Island by tak podle jejích odhadů mohl přejít na Euro během čtyř let.

 

Právě se děje

Další zprávy