Při summitu EU - USA unikla Čechům osobní data delegátů

Zahraničí Zahraničí
17. 4. 2009 22:44
Upozornila na to finská tisková agentura
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká diplomacie řeší ožehavý problém.

Finská agentura STT dnes napsala, že během nedávného summitu EU - USA, který 5. dubna hostila Praha, selhala bezpečnost.

Z jednoho veřejně přístupného hotelového počítače prý bylo možné získat osobní údaje o zhruba 200 účastnících vrcholného setkání, na které přiletěl i americký prezident Barack Obama..

Informace o letech čelných politiků, čísla jejich pasů, ale i jejich alergie, vypočítává STT data, k nimž se mohl údajně dostat takřka každý.

Agentura neupřesnila, čí údaje byly k dispozici. Zmínila pouze, že se šlo i o finskou prezidentku Tarju Halonenovou či premiéra Mattiho Vanhanena.

"Je to nepořádek místních úřadů," prohlásil šéf bezpečnosti finské vlády Timo Härkönen. Vzápětí ale dodal, že nešlo o vysoké bezpečnostní riziko.

"Únik byl způsoben osobním selháním jednoho z našich zaměstnanců," vysvětlila Michaela Jelínková, mluvčí vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry. "Obsahoval výhradně data určená pro naše pracovní potřeby," dodala s tím, že pochybení již bylo napraveno a data z počítače odstraněna.

 

Právě se děje

Další zprávy