Operace v Čečensku navenek skončily, střelba pokračuje

Roman Gazdík
17. 4. 2009 9:57
Krátce po oznámení Kremlu, že na Kavkaze je dobojováno, se strhla nová bitva
Ruští vojáci by se nyní měli z Čečenska definitivně stáhnout. S jejich avizovaným převelením to ale dost možná nebude tak horké
Ruští vojáci by se nyní měli z Čečenska definitivně stáhnout. S jejich avizovaným převelením to ale dost možná nebude tak horké | Foto: Reuters

Moskva - Jen několik hodin poté, co Rusko oznámilo, že po bezmála deseti letech ukončuje "protiteroristické operace" v Čečensku, svedli jeho vojáci s bojovníky ozbrojeného hnutí odporu další bitvu.

Jak informovala agentura RIA Novosti, podle čečenských bezpečnostních zdrojů nebyl během čtvrteční přestřelky v hornaté oblasti okresu Šatoj nikdo zabit. Incident ale zpochybňuje tvrzení oficiálních míst, že situace v autonomní republice je nyní stabilizovaná.

Moskva vedla proti místním islámským nacionalistům dvě války. První se odehrávala v letech 1994 až 1996. Druhá probíhala v letech 1999 až 2000 a poté v menší míře až dosud.

Rusko se také kvůli oběma válkám stalo terčem kritiky. Podle lidskoprávních a humanitárních organizací během nich docházelo k masivnímu porušování lidských práv.

"Hnízdo terorismu rozdrceno"

"Nařízení vydávající republiku za oblast protiteroristických operací bylo zrušeno 16. dubna o půlnoci moskevského času (15. dubna v 21:00 SEČ)," citovaly ve čtvrtek z prohlášení Ruského národního protiteroristického výboru ruské agentury.

Foto: Aktuálně.cz

"Cílem tohoto rozhodnutí je zajistit podmínky pro další normalizaci situace v republice a obnovit a rozvinout její socioekonomickou sféru," píše se dále v agenturách.

Podle agentury RIA Novosti jde také o předzvěst začátku stahování 20 tisíc ruských vojáků, kteří se v Čečenské republice nacházejí.

"Obdrželi jsme zprávy o ukončení protiteroristických operací s velkým uspokojením," citovala agentura Interfax dvaatřicetiletého čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. "Ruské vedení oficiálně potvrdilo, že hnízdo terorismu bylo rozdrceno, že ilegální ozbrojené skupiny byly zneutralizovány a že vůdci ozbrojenců, na jejichž bedrech leží smutek a utrpení tisíců lidí, byli zničeni, zadrženi a postaveni před soud."

Podle Kadyrova je Čečensko nyní "mírumilovným a rozvíjejícím se územím" a nynější krok vlády v Moskvě "podpoří ekonomický růst republiky".

Praktické výhody

Stopy války z Čečenska postupně mizí. Groznyj se během několika let změnil takřka k nepoznání.
Stopy války z Čečenska postupně mizí. Groznyj se během několika let změnil takřka k nepoznání. | Foto: REUTERS/Eduard Kornijenko

Čečenští rebelové bojující za samostatný stát nebyli schopni od roku 2004 provést žádný větší útok a situace v republice je podle pozorovatelů relativně stabilní. Obhájci lidských práv však tvrdí, že jejich porušování za Kadyrova nadále pokračuje.

Ukončení protiteroristických operací však poskytne Čečencům konkrétní praktické výhody. Podle agentury Reuters přinesla válka kromě mrtvých a devastace ekonomiky i omezení volnosti pohybu, zátarasy na silnicích nebo prohledávání domů. Také zde byl omezen přístup pro novináře.

Ruská Federální agentura pro leteckou přepravu nyní rovněž může začít uvažovat o schválení mezinárodních letů na letiště v Grozném.

 

Právě se děje

Další zprávy