Možná máme lék na Alzheimera, tvrdí britští vědci

Martin Novák Reuters Martin Novák, Reuters
14. 4. 2009 10:01
Dosavadní testy dávají naději, že se podařil průlom v dosud neúspěšném boji s nemocí
Léky.
Léky. | Foto: Reuters

Londýn - Britští vědci zkoušejí nový lék proti Alzheimerově chorobě a tvrdí, že dosavadní testy jsou velmi nadějné.

Svůj dosavadní výzkum zveřejnili  v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Science.

Vědci z londýnské univerzity u pěti sledovaných pacientů dosáhli toho, že z jejich mozků mizí škodlivé bílkoviny, jejichž působení je považováno za hlavní příčinu Alzheimerovy choroby.

Tyto bílkoviny vytvářejí vlákna, která poškozují nervové buňky.

Britové se domnívají, že úspěch je důsledkem používání zkušebního preparátu, kterým se snaží postižené léčit. Lék má zatím pracovní označení CPHPC.  

"Účinného léku na tuto nemoc se zoufale nedostává a je možné, že jsme konečně nalezli cestu," řekla agentuře Reuters Rebecca Woodová z organizace Alzheimer´s Research Trust.

Pro Alzheimerovu nemoc je charakteristický úbytek nervových buněk v mozku. V jeho tkáni ubývá takzvaný acetylcholin, který přenáší vzruchy v nervové soustavě člověka. Při jeho nedostatku nervové buňky odumírají.

Na celém světě chorobou trpí přes 30 milionů převážně starších lidí, v České republice přes 100 tisíc osob. Postižení ztrácejí paměť a schopnost logického myšlení.

Agentura Reuters uvádí, že tlak na farmaceutické firmy roste, protože se stárnutím populace a větším počtem důchodců v Evropě se stává potřeba nalézt protilátku stále naléhavější.


 

 

Právě se děje

Další zprávy