Otřesy v Itálii se opakovaly a ztížily záchranné akce

Zahraničí Zahraničí
7. 4. 2009 6:47
Počet obětí v troskách už dosáhl téměř 180
Momentka z  L´Aquily.
Momentka z L´Aquily. | Foto: Reuters

Řím - Otřesy, které v noci na pondělí ničily region Ambruzo ve střední Itálii, se dnes v noci opakovaly. Byly sice slabší, přesto způsobily sesuv už narušených budov a jejich trosek.

Zatímco první  a ničivé zemětřesení dosahovalo až 6,3 stupňů Richterovy stupnice, nové otřesy údajně nepřesáhly 4,8 stupně.

Způsobily však problémy záchranářům, kteří hledají oběti v ruinách. Česká televize uvedla, že se 24 hodin po neštěstí podařilo vyprostit dva živé lidi. Naděje na záchranu dalších je však stále menší.

Italské úřady dál zpřesňují informace o celkovém počtu mrtvých z pondělního brzkého rána, kdy se v regionu Ambruzo zřítily tisíce budov.

Podle informací, které zveřejnily v úterý ráno nemocniční zdroje, už bilance potvrzených ztrát na životech dosáhla počtu 179.

Dalších více než 1500 lidí utrpělo zranění a nejméně 50 tisíc obyvatel postižené horské oblasti přišlo o střechu nad hlavou.

Nejhůře postižené je historické město L´Aquila asi devadesát kilometrů severovýchodně od Říma, kde se v důsledku otřesů zřítilo na deset tisíc budov včetně kolejí zdejší univerzity.

Informaci o smrti české studentky, kterou přinesla italská agentura ANSA a zmínil ji na tiskové konferenci i premiér Silivo Berlusconi, který kvůli pohromě zrušil plánovanou cestu do Moskvy, se zatím nepodařilo ověřit.

"Nevíme, odkud ta informace pochází a zatím se nám ji nepodařilo ověřit. Zkoušeli jsme to celé odpoledne, ale linky jsou přetížené a komunikace s postiženou oblastí je velmi obtížná," řekla Aktuálně.cz tisková tajemnice českého velvyslanectví v Římě Jitka Kruková.

Ambasáda podle ní nemá žádné informace ani o tom, zda na bezmála třicetitisícové univerzitě v L´Aquile skutečně studují nějací Češi.

Úder nad ránem

Nejsilnější otřesy dosáhly intenzity 6,3 stupně Richterovy škály a byly cítit i v italské metropoli. "Bylo to opravdu silné, všichni jsme poznali, že jde o zemětřesení," potvrdila Jitka Kruková.

Seismická aktivita byla ale v postižené oblasti cítit už několik hodin předtím. 

"První otřes nastal ve 23 hodin v neděli, pak ve dvě hodiny ráno druhý, to jsme vyšli na ulici, chvíli jsme čekali a pak jsme se vrátili. Ale pak to začalo, musel jsem vyběhnout ve slipech," řekl agentuře AFP jeden z obyvatelů L´Aquily.

Foto: Reuters
Nepřehlédněte:
Zemětřesení předcházelo chvění, na varování nestačilo

"Již tři měsíce tu byly otřesy, stále silnější. Této noci to však byla apokalypsa, náš dům se zřítil, nic nemáme," řekla agentuře AFP Maria Francescová, která stejně jako padesát tisíc dalších obyvatel tohoto 70tisícového města přišla o střechu nad hlavou.

"Dnes jsem se znovu narodil," uvedl pro agenturu ANSA Maurizio Marino, člen orchestru v L'Aquile, který v noci na dnešek nocoval ve vesnici Fossa. "Mám pocit, že jsem zažil zázrak. Teď jsme na sportovním stadionu, kde nám dali občerstvení." Dům, v němž nocoval, je poničený. Naštěstí pro Marina ale nespadl strop.

Otřesy bylo cítit i v Římě. Silnice z L´Aquily do italské metropole je uzavřená a kontrolují se tunely, protože epicentrum bylo jen v hloubce pěti kilometrů a hrozí jejich poškození.

Po hlavním otřesu byla zaznamenána ještě jedna vlna o síle 4,8 stupně. Dvě menší vlny zasáhly region jako předzvěst už v neděli, ale nezpůsobily škody.

Itálie sice leží v seismicky aktivní zóně, otřesy této síly jsou však poměrně řídké. Jejich dopady ale zesiluje skutečnost, že velké množství historických budov je v Itálii ve špatném technickém stavu.

V roce 2002 zemětřesení v jihoitalském městě Giuliano di Puglia zabilo přes 20 lidí; v roce 1997 zahynulo v Umbrii v centrální Itálii 13 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy