Odpůrci NATO už šturmují. Ve Štrasburku létaly kameny

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
2. 4. 2009 23:10
Organizátoři očekávají na akcích až 50 tisíc lidí
Foto: Reuters

Paříž  - Několik stovek odpůrců Severoatlantické aliance shromážděných v dějišti pátečního a sobotního summitu NATO se ve čtvrtek pokusilo prorazit do přísně chráněného centra Štrasburku.

Demonstranti házeli kameny, zdemolovali desítku autobusových zastávek i auta. Policie použila slzný plyn a ohlušující granáty a oznámila, že zadržela asi stovku lidí.

Foto: Reuters

Mluvčí skupiny Zablokujte NATO tvrdí, že demonstrace byla spontánní a že sdružení nesouhlasí s násilnými akcemi. Podle úřadů účastníci manifestace rozbíjeli okna, zapálili několik popelnic a postavili barikádu.

Policie tvrdí, že do potyčky se zapojilo až 600 demonstrantů; podle organizátorů protestů jich bylo 2000.

Demonstrace mají vyvrcholit v sobotu a jejich organizátoři doufají, že se jich zúčastní až 50 tisíc osob. Centrum Štrasburku má po dobu summitu střežit 15 tisíc policistů a příslušníků pořádkových jednotek. Bezpečnostní opatření platí i na německé straně hranice; část alianční schůzky se odehraje v Kehlu a Baden-Badenu.

První vážnější incident se odehrál už v úterý večer, kdy několik desítek radikálů zaútočilo kameny na vrtulníky na blízkém vojenském letišti.

Při otevřených střetech mezi strážci pořádku a účastníky demonstrace proti kapitalismu občas tekla krev.
Při otevřených střetech mezi strážci pořádku a účastníky demonstrace proti kapitalismu občas tekla krev. | Foto: Reuters

V pátek mají protialianční protesty vyvrcholit v německém lázeňském městě Baden-Baden, kde se mají v 11 hodin shromáždit demonstranti u nádraží. V sobotu se pak má přenést manifestační nápor přímo do Štrasburku.

Obě akce mají provázet v obou městech jakési záškodnické manévry - aktivisté se budou především snažit blokovat cesty, po nichž se budou přesouvat delegace.

Demonstrovalo se i v Londýně, kde se konala schůzku dvaceti předních hospodářských mocností; během dvou dnů tu bylo zatčeno 122 lidí. Ve středu jeden účastník protestů zkolaboval a zemřel, podle předběžných informací na srdeční slabost.

Čtvrteční demonstrace byly nicméně menší než ve středu, kdy ulice hlavně kolem finanční čtvrti City zaplnilo na 5000 lidí. Asi desetina tohoto počtu ve čtvrtek protestovala proti bídě ve světě, klimatickým změnám, ale také proti válkám v Iráku a v Afghánistánu nebo proti konfliktu v Etiopii.

U Bank of England, kde se ve středu odehrávaly prudké srážky mezi policií a demonstranty, účastníci protestních akcí uctili minutou ticha památku zemřelého muže a provolávali hanbu policii.

 

Právě se děje

Další zprávy