Ruský ropný gigant už stojí těsně za hranicí Česka

Petr Holub
31. 3. 2009 17:40
Surgutněftěgaz bude distribuovat a zpracovávat ropu na Slovensku, v Maďarsku a Chorvatsku

Praha/Moskva - Rakouská energetická společnost ÖMV prodala v noci na dnešek podíl v maďarském gigantu MOL. Kupcem je čtvrtá největší ruská energetická společnost Surgutněftěgaz. Ta za balík 21,4 procenta akcií zaplatila 1,4 miliardy eur.

Energetičtí experti Evropské komise a maďarské vlády se zprávu o dozvěděli až z úterních novin.

Ruský koncern se netají tím, že chce MOL a spolu s ním i dceřiné ropné firmy z Chorvatska a Slovenska včetně bratislavského Slovnaftu zcela ovládnout.

„Dostali jsme se z deště pod okap," komentoval zprávu podle deníku Der Standard jeden z expertů v Budapešti.

Kontraproduktivní obrana

Připomněl tím, že se vláda v posledních měsících snažila zachovat vliv v MOL za každou cenu. Většinu akcií chtěl totiž převzít významný akcionář, rakouský ÖMV.

Foto: MOL

Maďarský parlament proto schvaloval speciální zákon proti převzetí a případem se zabývala dokonce Evropská komise.

Její antimonopolní úřad rakouskému koncernu přikázal, aby po převzetí prodal některé z rafinerií. ÖMV reagovalo prodejem svého podílu v MOL dalšímu z významných akcionářů.

Přijdou další

Obdobným způsobem mohou přejít do vlastnictví ruských společností také české energetické firmy, připouštějí experti pražského ministerstva zahraničí.

V síti potrubí s ropou a plynem, která křižuje Evropu, se stále silněji prosazuje ruský vliv
V síti potrubí s ropou a plynem, která křižuje Evropu, se stále silněji prosazuje ruský vliv | Foto: Aktuálně.cz

Například Transgas patří německému RWE, zákaz dalšího prodeje ale končí v příštím roce. RWE může prodat Transgas třeba do Ruska. Podobně už loni prodal německý E.ON maďarského dodavatele plynu.  

Experti očekávají další expanzi bohatých firem ze zemí, které těží ropu a plyn. Nahrává jim v tom finanční krize, při níž evropské koncerny trpí nedostatkem peněz a zbavují se „nepotřebných" akvizic. Platí to i v západní Evropě, například třetinu ÖMV vlastní firma ze Spojených arabských emirátů.

 

Právě se děje

Další zprávy