Je to rána šéfovi Evropy, píše svět a obává se Klause

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
24. 3. 2009 20:14
Vinu přičítají zahraniční média reakci vlády na hospodářskou krizi
Zpravodajský server BBC krátce po hlasování Poslanecké sněmovny oznámil pád české vlády na své hlavní stránce pod zarážkou "Breaking News"
Zpravodajský server BBC krátce po hlasování Poslanecké sněmovny oznámil pád české vlády na své hlavní stránce pod zarážkou "Breaking News" | Foto: BBC News

Praha - Vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě se vzhledem k českému předsednictví v Evropské unii stalo klíčovou zprávou i pro světová média.

Server britské BBC nasadil okamžitě na svou hlavní stránku červený pruh s oznámením o mimořádné zprávě, ve které uvedl: Vláda v České republice prohrála parlamentní hlasování o nedůvěře.

Agentura Reuters označila výsledek hlasování za ránu premiéru Topolánkovi přesně uprostřed jeho půlročního šéfování Evropské unii. Připomíná, že kabinet bude vykonávat svou funkci dál, až do okamžiku, kdy prezident Klaus vybere nového premiéra.

Reuters v té souvislosti cituje Topolánkovo vyjádření, že vyslovení nedůvěry oslabí vyjednávací pozici jeho vlády ve vztahu k unijním partnerům. "Zvykli si, že vyjednáváme tvrdě," upozorňuje ve zprávě britské agentury český premiér.

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung připomíná, že klíčová role teď připadne prezidentovi a neodpouští si poznámku, že Klaus je proslulý svým kritickým postojem k Evropské unii.

Deník Die Welt to vidí podobně: "Bez důvěryhodné vlády Klausova moc poroste, a to i v rámci českého předsednictví EU. Taková věc se nikomu v Bruselu líbit nemůže. I proto bude další vývoj v Praze sledován s mimořádným zájmem."

Také slovenský deník SME upozorňuje, že ústava dává v dalším postupu hlavě státu volnou ruku.

Vláda padá před příjezdem Obamy, píše AP

Agentura AP hned v úvodní zprávě poznamenala, že jedním z důvodů pádu vlády byl způsob, jakým se rozhodla reagovat na hospodářskou krizi. AP také upozorňuje, že už příští týden přijede na návštěvu Prahy americký prezident Barack Obama.

Z pohledu světových médií se Topolánkův konec zařadí k dřívějším odchodům lotyšské a islandské vlády, stejně jako víkendovému oznámení o rezignaci maďarského premiéra Ference Gyurcsányho.

Pozice premiéra v čele EU bude podle expertů vnímána jako oslabená.

"Pokud v čele předsedající země EU bude vláda, která přišla doma o důvěru, zpochybní to celý koncept rotujícího půlročního předsednictví," uvedla už dříve pro Reuters politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy