Lijme peníze do ekonomik, vyzývá Obama svět

Roman Gazdík
24. 3. 2009 16:33
Před rozhodujícím summitem G20 se názory Evropy a USA na boj s krizí liší
Barack Obama
Barack Obama | Foto: Reuters

Berlín - Pohled na to, jak zatočit s finanční krizí a na ni nabalenou hospodářskou recesí, se na obou stranách Atlantiku velmi liší.

Zatímco Spojené státy propagují velké stimulační balíčky, které mají oživit ekonomiky, Evropa se dalšího zadlužování bojí a raději by se soustředila na posílení mezinárodní regulace.

Kudy dál, se má rozhodnout už druhého dubna na summitu skupiny největších světových ekonomik G20 v Londýně a mnozí analytici se bojí, že jsou pozice důležitých aktérů příliš vzdálené a setkání bude neúspěchem.

Barack Obama tak ve snaze lobbovat za svůj přístup nyní v německém deníku Die Welt a dalších 30 světových listech publikoval článek, ve kterém návrhy administrativy USA propaguje.

Bude to fungovat? Pod Geithnerem se kymácí židle, sotva nastoupil
Bude to fungovat? Pod Geithnerem se kymácí židle, sotva nastoupil | Foto: Reuters

Reklama na stimuly

„Naše snaha musí začít rychlou akcí ke stimulaci růstu," píše americký prezident. „Ostatní členové G20 také sledovali politiku fiskálních stimulů, tyto snahy musejí být robustní a trvat do té doby, dokud nedojde k obnovení poptávky."

„Voláme směrem k našim partnerům, aby se k nám připojili. Věc je naléhavá a vyžaduje společný postup," stojí dále v článku. „Už bylo uděláno mnoho dobré práce, ale mnoho jí ještě zůstává. Toto setkání G20 je fórem pro nový druh globální spolupráce."

Obama podle agentury Bloomberg zdůraznil také nutnost reformy Mezinárodního měnového fondu (MMF), který by měl podle něj získat více financí pro záchranu kolabujících ekonomik, i nutnost vytvořit „silný dohled" a mezinárodní pravidla pro pohyb kapitálu.

EU: Pozor na černé díry

Kalousek a Lagardeová: dva nepřátelé masivních balíčků ve stylu USA
Kalousek a Lagardeová: dva nepřátelé masivních balíčků ve stylu USA | Foto: Reuters

Apel amerického prezidenta přichází den poté, co ministr financí USA Timothy Geithner představil detaily plánu na federální výkup špatných úvěrů z amerických bank. Vláda na ně hodlá využít až jeden bilion dolarů. Letos počítá se schodkem 12,5 procenta.

Že se však podobné utrácení Evropské unii vůbec nelíbí, manifestovala v úterý francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.

„Potřebujeme koordinaci na všech úrovních, nikoliv zadní vrátka, nikoliv černé díry," řekla dle agentury Reuters ve videoposelství delegátům zasedání Evropského bankovního a finančního fóra v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy