Evropa už tuší: Topolánkově vládě zvoní hrana

Martin Novák Martin Novák
23. 3. 2009 11:01
Pozornost se soustřeďuje na české předsednictví EU a osud radaru
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Úterního hlasování o nedůvěře vládě si všímají i zahraniční média.

Není divu: ještě nikdy se nestalo, aby parlament "sestřelil" vládu v době, kdy dotyčná země zrovna předsedá Evropské unii.

České předsednictví se teprve blíží do své poloviny. Až 1. července převezme od České republiky mandát Švédsko.

Právě díky probíhajícímu předsednictví se události v České republice těší v evropských médiích větší pozornosti než obvykle. Evropský tisk se shoduje v tom, že Topolánkova koalice je v kritické situaci.

Ani radar, ani Lisabon?

Agentura Reuters už zveřejnila analýzu, v níž se zabývá možnými důsledky pádu vlády.

Uvádí, že vyslovení nedůvěry odloží na neurčito schválení Lisabonské smlouvy v Česku a výrazně zpochybní šance na ratifikaci dohody s USA o vybudování radaru v Brdech.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Reuters

Agentura oslovila rebelujícího poslance za ODS Juraje Ranince. Ten pro Reuters uvedl, že už nemá smysl nynější stav protahovat.

"Pokud v čele předsedající země EU bude vláda, která přišla doma o důvěru, zpochybní to celý koncept rotujícího půlročního předsednictví," uvedla pro Reuters politoložka Vladimíra Dvořáková.

Polský tisk zajímá v souvislosti s nedůvěrou české vládě spíše osud radaru než předsednictví Evropské unie.

AP: Příliš mnoho přeběhlíků

Gazeta Wyborcza uvedla, že pokud kabinet hlasováním o důvěře neprojde, šance na rychlé schválení radaru se vzdálí. Všímá si také toho, že podle nejnovějšího průzkumu je proti radaru už sedmdesát procent Čechů.

  

V Polsku by měla podle původních dohod stát raketová základna, propojená s radarem v Brdech.

Ruský politolog Andrej Fjodorov v moskevském deníku Kommersant vyjadřuje názor, že situace v České republice nenahrává příznivcům stavby protiraketového systému ve střední Evropě.

Stažení smlouvy o radaru vládou z programu jednání Poslanecké sněmovny hodnotí jako první krok ke zrušení celého projektu.

Agentura Associated Press se ve své zprávě pozastavuje nad špatnou čitelností Poslanecké sněmovny. Píše o velkém počtu přeběhlíků a nezařazených, jejichž chování se špatně odhaduje.

Slovenský list Sme tvrdí, že osud Topolánka je v rukou Klause, protože tři rebelující poslanci ODS Tlustý, Raninec a Schwippel mají blízko k českému prezidentovi.

Češi jsou prý nezkušení

Britský deník Financial Times (FT) minulý týden napsal, že půlroční předsednictví zemí v Evropské unii by mělo být zrušeno.
Poukazuje přitom i na českou vládu. "Nezkušená země střední velikosti předsedá v době, kdy Unie čelí ohromným problémům ve své ekonomické a zahraniční politice," tvrdí Financial Times.

FT ale dodávají, že po "slabším startu" je nyní už Mirek Topolánek hodnocen v EU podstatně lépe.

 

Právě se děje

Další zprávy