Maďarsko v krizi: Premiér oznámil, že chce rezignovat

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
21. 3. 2009 12:28
Hodlá tak pomoci prosadit nutné reformy
Ferenc Gyurcsány
Ferenc Gyurcsány | Foto: Ludvík Hradilek

Budapešť - Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány hodlá podat demisi.

Své plány oznámil v sobotu dopoledne na sjezdu Maďarské socialistické strany (MSZP), v pondělí chce oficiálně informovat parlament.

Kritizovaný premiér chce tímto krokem umožnit sestavení nové vlády s novým předsedou a pomoci tak k prosazení důležitých reforem a škrtům ve státním rozpočtu.

"Krizový management a další změny vyžadují širší politickou i společenskou podporu, než dnes mám," řekl Gyurcsány svým spolustraníkům.

"Slyšel jsem, že jsem překážkou při spolupráci na nutných změnách, pro stabilní vládní většinu a odpovědné chování opozice," prohlásil na sjezdu MSZP.

Gyurcsány plánuje takzvané konstruktivní hlasování o nedůvěře. Poslanci by tak zároveň s vyslovením nedůvěry jeho vládě ustanovili vládu novou.

"Když bude parlamentní většina, může být nový premiér už v polovině dubna," uvedl zdroj Reuters.

Fico se bojí extremistů

"Maďarsko je ve srovnání se Slovenskou či Českou republikou v katastrofální situaci," řekl Aktuálně.cz slovenský premiér Robert Fico, který navštívil probíhající sjezd ČSSD.

"Věřím, že vše zvážil a zhodnotil," reagoval na Gyurcsányho oznámení. Hledání nového premiéra podle něj bude složité. "Pokud by se k vládě dostala extremistická strana Fides, mohlo by to naše vztahy s Maďarskem mimořádně zkomplikovat," dodal.

Maďarská ekonomika se potápí

Maďarská ekonomika se potýká s vážnými problémy, které ji postihly ještě před příchodem hospodářské krize do střední Evropy.

Hrubý domácí produkt má v tomto roce poklesnout o 3 procenta a reálné mzdy o jedno procento. O práci může přijít až 100 tisíc lidí.

Dalším problémem maďarské ekonomiky je vysoký podíl úvěrů v zahraničních měnách, které domácí banky poskytovaly firmám i spotřebitelům. Navíc investoři na nic nečekali a rychle stáhli své peníze z tamějšího trhu, načež Maďarsko muselo požádat o finanční pomoc ze strany Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.


 

Právě se děje

Další zprávy