Papežova slova o kondomech kritizována v Evropě i USA

Naďa Straková
19. 3. 2009 10:00
Podle Benedikta XVI. rozdávání kondomů v Africe problém HIV/AIDS jen prohlubuje
Žádné kondomy, ale manželská věrnost a sexuální abstinence vás spasí. Papež Benedikt XVI. v Kamerunu
Žádné kondomy, ale manželská věrnost a sexuální abstinence vás spasí. Papež Benedikt XVI. v Kamerunu | Foto: Reuters

Paříž - Vatikán se v krátké době již poněkolikáté stal terčem mezinárodní kritiky. Vyvolala ji papežova slova o kondomech a AIDS, která pronesl během své první cesty do Afriky.

"AIDS nemůže být překonán distribucí kondomů," řekl papež. "Ba naopak, kondomy problém jen prohlubují," dodal Benedikt XVI. na palubě letadla směřujícího do Kamerunu a dodal, že nejlepším receptem na zastavení epidemie, jež devastuje subsaharskou Afriku, je manželská věrnost a sexuální abstinence.

Pobouřené reakce na sebe nedaly dlouho čekat.

Ktitika z Francie...

"Francie tímto vyjadřuje silné znepokojení nad výroky papeže Benedikta XVI.," prohlásil brzy nato mluvčí ministerstva zahraničí Eric Chevallier na pravidelném mítinku s novináři.

"Nepřísluší nám soudit doktrínu katolické církve, ale považujeme tyto výroky za nebezpečné, jelikož mohou ohrozit politiku zdravotní péče (afrických států) a potřebu chránit lidský život," dodal.

Francie, kde se ke katolické církvi hlásí dvě třetiny obyvatelstva, patří mezi státy, které se v Africe v oblasti prevence nákazy HIV/AIDS aktivně angažují.

"Kromě vzdělání a testování jsou kondomy důležitou součástí prevence proti přenosu viru AIDS," prohlásil Chevallier.

...i odjinud

Odmítavé prohlášení vydala i ministerstva zdravotnictví a rozvoje v papežově rodném Německu.

"Moderní rozvojová spolupráce musí nabídnout přístup k prostředkům pro plánované rodičovství těm nejchudším z chudých. A používání kondomů je toho součástí," stojí ve společném vyjádření ministerstev. "Cokoliv jiného je nezodpovědné."

Nejméně servítek si vzal úvodník listu New York Times, který o papežovi prohlásil, že "si nezaslouží žádnou důvěru, pokud překrucuje vědecké důkazy" ohledně kondomů.

HIV/AIDS rovná se smrt. Ilustrační snímek z pietního pochodu v Indii.
HIV/AIDS rovná se smrt. Ilustrační snímek z pietního pochodu v Indii. | Foto: Reuters

Virem HIV se od počátku 80. let v subsaharské Africe nakazilo už přes dvacet miliónů lidí. Celkem žije na africkém kontinentu s tímto virem, který způsobuje syndrom získaného selhání imunity (AIDS) a vystavuje organismus smrtelnému nebezpečí v případě dalších zdravotních komplikací, zhruba 22 milionů lidí.

Papežův výrok je zatím nejostřejším komentářem ohledně kondomů od jeho zvolení v roce 2005, soudí deník International Herald Tribune, který o rozepři informoval mezi prvními.

Představitelé katolické církve se nechali slyšet, že papež pouze tlumočil oficiální stanovisko církve ke kondomům. Někteří z nich se však snaží prosazovat používání ochrany ve chvíli, kdy jeden z partnerů je nakažen HIV.

 

Právě se děje

Další zprávy