Další zemi došel dech, Srbsko žádá o tři miliardy eur

Martin Novák Martin Novák
16. 3. 2009 14:10
Bělehrad kvůli dopadům krize jedná s Mezinárodním měnovým fondem
Ačkoliv Srbsko chce půjčku ze zahraničí, pro zákonodárce se přestavuje nové sídlo parlamentu. Tento rok se mají stěhovat do opravené budovy (na snímku), kde v minulosti sídlil parlament federální Jugoslávie.
Ačkoliv Srbsko chce půjčku ze zahraničí, pro zákonodárce se přestavuje nové sídlo parlamentu. Tento rok se mají stěhovat do opravené budovy (na snímku), kde v minulosti sídlil parlament federální Jugoslávie. | Foto: Reuters

Bělehrad - Srbsko je další zemí, která neustála nápor finanční krize. Po Ukrajině, Maďarsku, Lotyšsku a Rumunsku požádalo o pomoc Mezinárodní měnový fond (MMF).

Bělehradská vláda chce během dvou let čerpat pomoc ve výši tří miliard eur. Oznámil to dnes srbský vicepremiér Mladjan Dinkić.

"Věřím, že fond nám letos uvolní dvě miliardy eur a příští rok další miliardu," řekl vicepremiér.

Průmyslová výroba v Srbsku klesla v lednu meziročně o sedmnáct procent, inflace přesahuje deset procent.

"Potřebujeme zahraniční pomoc, abychom se vyrovnali s letošním rozpočtovým deficitem. A abychom tímto složitým rokem prošli bez velkých otřesů," řekl ministr obchodu Slobodan Milosavljević.

O život kvůli krizi bojuje známá srbská automobilka Zastava, v níž vlastní dvoutřetinový podíl italský Fiat. Od roku 2010 měla vyrábět v továrně v Kragujevaci nový model Fiatu, nyní situace není jasná.

Bělehrad ovšem nehodlá kvůli krizi měnit své plány na vstup do Evropské unie. Oficiální přihlášku chce podat do poloviny tohoto roku, ještě v době českého předsednictví.

Na mapě naleznete informace o dopadech krize na jednotlivé vybrané země světa. 

 

Právě se děje

Další zprávy