V Belfastu byli zatčeni tři muži kvůli útokům na Brity

zah, ČTK
14. 3. 2009 23:15
Jedním z podezřelých je katolický radikál
Příšlušníci katolické církve se modlí nedaleko základny Massereene. Republikáni bojující za nezávislost se rekrutují právě z katolické komunity
Příšlušníci katolické církve se modlí nedaleko základny Massereene. Republikáni bojující za nezávislost se rekrutují právě z katolické komunity | Foto: Reuters

Belfast - Za smrtí dvou britských vojáků v Ulsteru, která před týdnem narušila příměří vyhlášené Irskou republikánskou armádou v roce 1998, stojí podle policie známý katolický radikál Colin Duffy.

Kromě Duffyho, který se rozešel s katolickou stranou Sinn Féin poté, co v roce 2007 souhlasila s usmířením s protestanty, byli zatčeni ještě další dva muži ve věku 21 a 32 let. Jejich totožnost policie nesdělila, zadržela je však při odděleném zátahu.

Poté, co byla zpráva o zatčení ze sobotních ranních hodin zveřejněna, začali na severoirské policisty útočit skupinky mladistvých. Házely kameny a zápalné láhve, takzvané Molotovovy koktejly.

Jako první byla napadena hlídka před Duffyho domem v Lurganu na jihozápad od Belfastu. Násilnosti se rychle rozšířily a zápalnými láhvemi byla policejní vozidla napadána na mnoha místech, napsala agentura AFP.

Pravá IRA útočí

Britský premiér Gordon Brown.
Britský premiér Gordon Brown. | Foto: Profimédia

K útoku u vojenské základny Massereene se přihlásila skupina nazvaná Pravá IRA, která usiluje o násilné vypuzení Britů ze Severního Irska a obnovení jednoty ostrova.

Vojáky útočníci zastřelili poloautomatickými puškami ve chvíli, když si u kasáren přebírali objednanou pizzu. Zranili přitom další čtyři lidi, včetně dvou donašečů pizzy.

O dva dny později zastřelili republikánští extremisté z jiné odštěpenecké frakce Irské republikánské armády policistu ve městě Craigavon.

Brown hasí požár

Útoky vyvolaly obavu, že se obnoví násilnosti v Severním Irsku. Už v týdnu se proto v Belfastu sešel s politickými představiteli  komunit katolíků a protestanců sešel britský premiér Gordomn Brown.

Uvedl, že nedávné krveprolití v žádném případě nevrátí tuto Brity spravovanou část ostrova do kolotoče vzájemných násilností mezi tamními republikány a unionisty (či loajalisty), respektive katolíky a protestanty.

 

Právě se děje

Další zprávy