Před 70 lety vznikl Slovenský stát. Omyl či spása?

Martin Novák Martin Novák
14. 3. 2009 15:20
Hlasujte v anketě: Byla poprava Jozefa Tisa v roce 1947 správná?
Jozef Tiso
Jozef Tiso | Foto: Zahraničí

Bratislava - Slováci si dnes připomínají sedmdesáté výročí svého prvního státu.

Centrem Bratislavy po jedné odpoledne procházeli nacionalisti a neonacisti, policie nakonec jejich demonstraci rozehnala.

Dění v Bratislavě můžete ŽIVĚ sledovat na stránkách Aktuálne.sk ZDE

Nehledě na dění Bratislavě je třeba říci, že mnozí Slováci si dnešní výročí zas tak moc nepřipomínají, jelikož existenci Slovenské republiky v letech 1939 až 1945 doprovázejí události a činy, na které nemohou být příliš hrdi.

Prezident Jozef Tiso a tehdejší slovenská reprezentace se rozhodli pro samostatnost po 13. březnu, kdy Hitler přijal Tisa v Berlíně.

V zásadě mu dal na výběr: buď samostatné Slovensko, nebo rozdělení jeho území mezi Polsko a Maďarsko.

Slováci zvolili první možnost. I za cenu, že stát bude spojencem nacistického Německa a po jeho boku se dokonce slovenští vojáci zapojí do války.

Divadlo Aréna Bratislava před časem uvedlo divadelní hru o Jozefu Tisovi. V hlavní roli Marián Labuda.
Divadlo Aréna Bratislava před časem uvedlo divadelní hru o Jozefu Tisovi. V hlavní roli Marián Labuda. | Foto: Divadlo 2006

Nejtemnějšími kapitolami Slovenského státu jsou deportace více než sedmdesáti tisíc Židů do vyhlazovacích táborů a potlačení Slovenského národního povstání. Tiso tehdy osobně dekoroval německé vojáky, kteří likvidovali slovenské povstalce.

Obhájci Tisa tvrdí, že prezident o existenci plynových komor a masovém vyvražďování dlouho nevěděl.

V hodnocení této éry se Slováci dosti rozcházejí, ačkoliv jen málokdo z nich popírá, že stát byl závislý na libovůli Hitlera a že Tisův režim byl totalitní.

V anketě online deníku Aktuálne.sk mezi špičkovými politiky se na adresu státu nevyjadřoval příliš pochvalně ani šéf Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota. "Je to součást dějin slovenského národa, nedá se to vymazat. Těžko hodnotit, zda převažovala negativa či pozitiva," uvedl předseda SNS.

Zatímco samotný vznik státu jako alternativy proti okupaci Polskem a Maďarskem je chápán v dobovém kontextu jako menší zlo, další politické kroky Tisa a jeho Slovenské ľudové strany na Slovensku nejsou přijímány kladně.

"Slovenský stát v té době měl své opodstatnění, ale selhal režim, který tento stát představoval," uvedl současný prezident Ivan Gašparovič.

Otevřeně se k Tisovu režimu hlásí neonacistická Slovenská pospolitost, kterou rozpustilo na konci loňského roku ministerstvo vnitra. Pořádá setkání u prezidentova hrobu v Bratislavě a na dnešek naplánovala mítink v centru metropole. Očekává se účast několika stovek lidí

Renomovaný historik Dušan Kováč pro agenturu SITA uvedl, že Slováci by si neměli svoji první samostatnou republiku idealizovat a obhajovat. Podle něj Hitler využil Slovenskou ľudovou stranu pro své cíle.

"Slovenský stát byl diktaturou, byla zlikvidována demokracie. Řeči o tom, jak se tehdy žilo na Slovensku, že tam byl ráj na zemi, nejsou pravdivé," míní Kováč.

Jozef Tiso byl popraven v roce 1947 v Bratislavě, Edvard Beneš výzvy k udělení milosti odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy