Německý školní vrah se léčil. Trpěl depresemi

Martin Novák Martin Novák
13. 3. 2009 6:20
Policie zpochybnila svoji dřívější informaci, že Kretschmer svůj čin avizoval na internetu
Před budovu školy nosí lidé svíčky a květiny.
Před budovu školy nosí lidé svíčky a květiny. | Foto: Reuters

Stuttgart - Šokované Německo se obtížně vzpamatovává ze středečního masakru na střední škole ve Winnendenu, při kterém sedmnáctiletý bývalý student Tim Kretschmer zastřelil patnáct lidí, než obrátil zbraň proti sobě.

Vyšetřovatelé teď prohledávají Kretschmerovy počítače ve snaze zjistit možné motivy jeho činu. Nejprve si byli celkem jisti, že našli na internetovém chatu Kretschmerův vzkaz, v němž píše o znechucení životem a varuje, že se zbraní navštíví svou bývalou školu. Později však přiznali, že v tuto chvíli nemají v ruce důkaz, že by zápisek napsal právě winnendenský střelec.

Ukázalo se ale, že Kretschmer trpěl těžkými depresemi a léčil se. Léčbu ale před nedávnem přerušil.

Státní vlajky po celé zemi ve čtvrtek viseli na půl žerdi, kancléřka Angela Merkelová vzkázala rodinným pozůstalým po obětech, že je ve smutku a modlitbách s nimi.

Hrdinkou tragédie je učitelka, jež se ve třídě postavila před žákyni, na kterou Kretschmer mířil. Kulka ji zasáhla a usmrtila, žákyně masakr přežila.

Studentky winnendenské školy.
Studentky winnendenské školy. | Foto: Reuters

Z patnácti obětí bylo devět studentů a tři učitelé. Z devíti studentů pak zahynulo osm dívek.

Ministr vnitra spolkové země Bádensko-Württembersko Heribert Reich ale mírní spekulace o tom, že vrah si záměrně vybíral dívky.

Podle něj u vchodu do učeben sedělo více dívek než chlapců, takže to nemuselo být původním Kretschmerovým záměrem.

Podle svědků vrah neustále doplňoval zásobník. Otevřel dveře a hned začal střílet. Do jedné učebny vešel celkem třikrát a když přišel naposledy, zeptal se: "Jste už všichni mrtví?"

Federální ministerstvo vnitra nyní zvažuje, jak zabránit dalším masakrům. Od roku 2002 je to už třetí krveprolití v německé škole.

Jednou z navrhovaných možností je opatřit vchody do školních budov bezpečnostními rámy, které by odhalily člověka se střelnou zbraní.

 

Právě se děje

Další zprávy