Langer: Ideologie do protidrogové strategie nepatří

Roman Gazdík
12. 3. 2009 7:30
S čím přijel na vídeňskou konferenci OSN o drogách český ministr vnitra?
Ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Ilustrační snímek.
Ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Vídeň /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Jakou zaujmout pozici ohledně drog v příštím desetiletí? Zaměřit se na boj s pašeráky drog, nebo spíše zdůrazňovat prevenci, léčbu a pokusit se pomoci žít těm, kteří se nejsou schopni drog vzdát? Anebo rovnou legalizovat?

Právě o tom se nyní rozhoduje ve Vídni, kde se sešli delegáti Komise OSN o narkotických drogách (CND). 

Jejím výsledkem bude politická deklarace, která má sloužit jako manuál  vládám na celém světě a zároveň jako bič nevládních organizací na administrativy, které prosazují vůči drogově závislým nemilosrdnou politiku zavírání do pracovních táborů či jim neposkytují možnost kvalitní léčby.

Evropská unie je v této debatě „válka proti drogám" versus „multiplicitní přístup" považována za progresivního hráče podporujícího přístup založený nikoli na ideologii, ale faktech.

S Aktuálně.cz o této problematice ve Vídni hovořil Ivan Langer, který coby ministr vnitra předsednické země společné stanovisko EU vyjednal a také zde představil:

Můžete shrnout hlavní body vašeho vystoupení?

Součástí priorit našeho předsednictví byla také racionální protidrogová politika a její součástí pokus o nalezení společného postoje všech členských zemí Evropské unie právě k tomuto jednání. To se podařilo a to považuji za velký úspěch.

Já jsem zdůraznil, že evropská protidrogová politika patří k nejlepším na světě, protože je zaměřená na sběr relevantních vyhodnotitelných srovnatelných dat, na základě kterých můžeme posoudit efektivitu těch či oněch opatření.

Současně jsem také zdůraznil, že racionální protidrogová politika musí být skutečně postavena na čtyřech pilířích. Tedy represe, prevence, léčba a takzvaná harm reduction, tedy odstraňování škod. (pomoc drogově závislým při jejich začleňování do společnosti a omezování jejich sociální nebezpečnosti, například poskytováním čistých jehel - pozn. red.)

V čem se podle vás za posledních deset let udělaly chyby?

Nechci naplnit přísloví, že po válce je každý generálem. Jsme o deset let starší, zkušenější. Máme k dispozici nová data a čelíme novým trendům. Myslím si, že do všech těchto dokumentů by měli více než politici, jak na úrovni členských zemí, tak Evropské unie, hovořit praktici z každodenního života.

A že bychom měli méně než v minulosti klást ty velké, abstraktní, těžko dosažitelné cíle a používat všeobjímající formulace, ale nestydět se být více konkrétní, praktičtí (deklarace Valného shromáždění OSN z roku 1998 hovořila o „skoncování" či „mohutném snížení" poptávky i nabídky - pozn. red.).

Protest proti drogám v indonéské Jakartě
Protest proti drogám v indonéské Jakartě | Foto: Reuters

Trochu se to promítlo i do současné politické deklarace. V tom, jak má být vybalancován přístup k potlačování nabídky a spotřeby. Myslím, že více než předtím se bavíme o omezování spotřeby a nejen nabídky.

Co vlastně vzbuzuje tu hysterii okolo harm reduction?

Někteří kolegové - a to i v Evropě - se obávají, že pod pojmem harm reduction se může skrývat nějaká tajná forma legalizace dosud nelegálních drog, a to není pravda. Někteří mohou mít pocit, že harm reduction může vést k nárůstu uživatelů nelegálních drog, a tady můžu říci, že nemáme žádná relevantní data, která by potvrzovala tuto obavu. Nicméně je to pojem relativně nový a lidé se některých nových věcí bojí.

Neznamená uznat harm reduction také přiznat, že nelze mít svět bez drog, že tu vždy budou nějací závislí?

Už je to několik desítek let, co se věnuji této problematice a vždycky jsem volal po odideologizování přístupu k drogám a vždycky jsem zdůrazňoval vědecký přístup postavený na vyváženosti a na tvrdých datech. A možná právě proto, že se do diskuse o drogách, která je velmi citlivá, stále dostávají ty vlivy politické, ideologické, náboženské, proto mají například s harm reduction někteří problém.

Místo harm reduction je kvůli tomu v konečné deklaraci použit termín „support services" (podpůrné služby), což se mi původně zdálo jako pouhé obejití nepohodlného termínu harm reduction. Dnes ráno mi ale představitel americké organizace Koalice za harm reduction (HRC) pověděl, že to v USA evokuje určitý druh politiky, který kromě poskytování jehel také nutí středoškoláky odevzdávat moč ke kontrole a zavírá lidi, kteří se odmítnou léčit, do vězení.

Méně ideologie, více racionality a zkušeností z praxe, charakterizuje Ivan Langer žádoucí přístup k drogové problematice
Méně ideologie, více racionality a zkušeností z praxe, charakterizuje Ivan Langer žádoucí přístup k drogové problematice | Foto: Reuters

Tak to už je nejen jiný název, ale také jiný výklad pojmu harm reduction. Já ale považuji za důležité, že harm reduction zmínil ve svém projevu sám (ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu, UNODC) Antonio Maria Costa

To zřejmě nikdo nečekal…

Je to tak

Proč je ta politická deklarace tak důležitá?

Politická deklarace bude jakýsi manuál, respektive strategie, podle které by měl svět přistupovat k drogám, nicméně se obávám, že svět je natolik pestrobarevný, že ten kompromis, ke kterému tady nutně muselo dojít, bude opět znamenat poměrně velkou obecnost a volnost při výkladě některých pojmů jako například ,support services'.  Vždycky říkám, že nesmíme hladit věty tak, až vyhladíme obsah."

 

Právě se děje

Další zprávy