Langer: Zakazovat Bolivijcům koku je jako nám slivovici

Roman Gazdík
11. 3. 2009 15:10
Český ministr vnitra přijel na mezinárodní konferenci OSN o drogách
Český ministr vnitra Ivan Langer
Český ministr vnitra Ivan Langer | Foto: Ludvík Hradilek

Vídeň /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Bolivijský prezident Evo Morales požádal svět, aby vyňal koku ze seznamu zakázaných látek, kam ji roku 1961 umístila Jednotná úmluva OSN o narkotických drogách.

Článek 48 úmluvy dokonce požaduje, aby bylo se žvýkáním koky skoncováno do pětadvaceti let od té doby, co smlouva vstoupí v platnost.

"Přišel jsem, abych napravil jednu chybu," prohlásil Morales na zasedání Komise o narkotikách (CND) OSN ve Vídni a pozvedl v ruce kokový lístek. "Tohle je kokový list, není to kokain. Je to součást naší kultury."

Na rozdíl od kokainu, který se z ní vyrábí, není podle vědeckých studií koka návykovou látkou. V současné době je její pěstování pro žvýkání, výrobu čaje a léčebné účely povoleno v Peru a Bolívii, dovážet se legálně může do některých severních argentinských provincií.

V Kolumbii, kde se také hojně pěstuje, je nelegální.

Bolivijský prezident na mezinárodní konferenci ve Vídni
Bolivijský prezident na mezinárodní konferenci ve Vídni | Foto: Reuters

"Reprezentuje kulturu regionu, nejenom indiánů, ale také řidičů, horníků, studentů, míšenců," prohlásil bolivijský prezident na konferenci, která má dát směr světové drogové politice na příštích deset let. "Není škodlivá pro lidské zdraví. Nevyvolává alternativní stavy mysli, nezpůsobuje závislost."

A přestože český ministr vnitra Ivan Langer tvrdí, že "jsou s Moralesem zcela rozdílní" a "jedna místnost je pro ně příliš velká", přiznává, že v tomto má Morales pravdu.

"Zdůraznil věc do určité míry pochopitelnou, že svět je pestrobarevný, že v něm žijí lidé s různými tradicemi, že lístek koky neznamená kokain," řekl Langer v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Ten, kdo v Bolívii žvýká koku pro vlastní potřebu, nemá být dáván do stejné kategorie jako obchodník s kokainem."

...a ještě jednou mezi svými voliči s věncem z lístků koky kolem krku
...a ještě jednou mezi svými voliči s věncem z lístků koky kolem krku | Foto: Reuters

Český ministr, který vzhledem k probíhajícímu předsednictví ČR v Radě EU reprezentuje na konferenci i Evropskou unii, se však v této věci neodvažuje mluvit za celou Evropu.

"Troufnu si říct svůj názor, že s tímto přístupem, tedy respektem k tradici, kultuře v daném místě, souhlasím. To je, jako kdyby nám zakazovali pálit slivovici."

Podle Langera to však neznamená, že by se měla koka vyvážet jinam.

Moralesovo gesto nicméně neznamená formální žádost o změnu konvence, ale spíše snahu o získání podpory pro případné další kroky. Eventuální změny bude muset po podání žádosti schválit Valné shromáždění OSN.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Ivana Langera na Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy